EW07 omslag 600
29 januari 2021

Boilers in Vondelflat vervangen door thermisch laadstation

Vondelflat Groningen-webDe Vondelflat in Groningen

De beheerder van de Vondelflat in Groningen vervangt 164 grote boilers door de FlexTherm Eco toestellen van Flamco. De thermische laadstations leveren een hoger rendement, een hoger energielabel en leveren daarnaast voor de bewoners een ruimtebesparing op in vergelijking met de boilers.

De FlexTherm Eco is een inventieve oplossing voor eigenaren en beheerders van woningen, appartementen en bedrijven om energie efficiënt op te slaan. Het thermisch laadstation presteert als een grote boiler, maar is tweederde kleiner. Het biedt een hoog rendement, is zeer efficiënt, energiezuinig (energielabel A+ voor stilstandverliezen) én, door het ontbreken van bewegende delen, onderhoudsarm.

164 appartementen

Alle appartementen in de Vondelflat worden uitgerust met FlexTherm Eco 3E, die voldoende afgiftecapaciteit heeft voor huishoudens van 2 of 3 personen. Het toestel warmt in 2,5 uur volledig op tot warm water van 65 ºC. De gemiddelde temperatuur van het douchewater (teruggemengd aan de douchekraan) is circa 40 ºC.

Flamco FlexTherm Eco-webInbouw van de Flamco FlexTherm Eco in de gangkast van een appartement van de Vondelflat

Installatievoordelen

Installatiebedrijf Hoekstra uit Heerenveen is verantwoordelijk voor de grote vervangingsoperatie. Bedrijfsleider Piet Doorn is blij dat de monteurs van zusterbedrijf Van Vilsteren Installatietechniek uit Zwolle, dat de FlexTherm Eco toestellen plaatst en aansluit, geen nieuwe, grote boilers hoeven te monteren. ‘De toestellen van Flamco zijn minder zwaar dan de 90 kilo zware boilers en ze zijn makkelijk en snel te installeren. Per aansluiting besparen wij 30 minuten montagetijd!” Bovendien past het toestel door zijn geringe nominaal vermogen van 2,8 kW, in tegenstelling tot 3-fasen boilers met een warmtewisselaar van 10-12 kW, op een bestaande groep.

Alternatief voor boilers

Naast de montage wint de FlexTherm Eco het volgens de installateur ook qua energieverbruik van boilers. ‘Door zijn compacte formaat verliest het toestel minder warmte en qua energiekosten is het veel voordeliger dan een boiler. Je gebruikt namelijk alleen elektriciteit bij een warmwatervraag.’