EW02 cover 600
16 oktober 2019

Certificering moet behapbaar blijven voor MKB’er

MKB’ers van Techniek Nederland toetsen nieuwe wet

erkenning

Begin oktober had het ministerie van Binnenlandse Zaken tien mkb’ers en zzp’ers die lid zijn van Techniek Nederland uitgenodigd om zich te buigen over de wettelijke certificering van verwarmingsinstallateurs. De ondernemers waren uitgenodigd om deel te nemen aan de mkb-toets voor de nieuwe wet. Belangrijkste conclusie: de certificering moet behapbaar blijven voor vooral kleinere bedrijven.

De mkb-toets is door de overheid ingesteld om van ondernemers te horen of de financiële en administratieve lasten van nieuwe wetgeving acceptabel is voor mkb’ers die moeten voldoen aan de wet. Tien bedrijven gaven de ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken negen dingen om over na te denken bij de implementatie van de Wet.

 1. Einde aan prutswerk
  De ondernemers die op het ministerie waren, vinden het goed dat er een wettelijke regeling komt om de veiligheid van cv-ketels te verhogen en het risico op ongevallen met koolmonoxide terug te dringen. Het moet afgelopen zijn met prutswerk aan gastoestellen door niet-gecertificeerde bedrijven. Tegelijkertijd zijn de ondernemers kritisch over de handhaving, de kosten en de administratieve lasten die de wettelijke certificering mogelijk gaat opleveren, vooral voor mkb’ers en zzp’ers.

 2. Overgangstermijn
  De regering heeft een overgangstermijn tot 1 juli 2021 in gedachten voordat er een verbod komt op het uitvoeren van werkzaamheden aan cv-ketels door niet-gecertificeerde bedrijven. De deelnemers aan het gesprek in Den Haag denken dat die regeling haalbaar is, met name omdat het nu al mogelijk is om monteurs te laten bijscholen. Techniek Nederland biedt leden binnenkort bovendien een complete set hulpmiddelen die zzp’ers en mkb’ers helpt bij de certificering. Het belangrijkste hulpmiddel is een model-kwaliteitshandboek dat in december beschikbaar komt. Hiermee kunnen cv-installateurs zo eenvoudig mogelijk aan het vereiste papierwerk voldoen.

 3. Audits combineren
  De overheid moet een speciale eenvoudige regeling treffen voor kleine bedrijven en zzp’ers. De wet biedt die mogelijkheid. De bedrijven zien een belangrijke rol voor Techniek Nederland om leden te ondersteunen. Zo moet een praktisch kwaliteitshandboek het kwaliteitsproces in kaart brengen, met zo weinig mogelijk rompslomp voor de leden. Daarnaast werd duidelijk dat Installateurs niet zitten te wachten op afzonderlijke audits voor bijvoorbeeld de wettelijke certificering, STEK of VCA. De boodschap: is duidelijk: hun boodschap: combineer de audits, dat scheelt tijd en geld!

 4. Verplichte ‘APK’
  Volgens de ondernemers in Den Haag zou een controle door een wettelijk gecertificeerde cv-installateur niet los mogen staan van een verplichte ‘APK’. Hierbij krijgt de ketel afhankelijk van de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant jaarlijks of elke twee jaar een onderhoudsbeurt. De installateurs vinden dat mensen ervan doordrongen moeten worden dat het de normaalste zaak van de wereld is om de cv-ketel regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Voor hun eigen veiligheid en die van je buren.

 5. Communicatiecampagne
  De kans dat er op korte termijn een verplichte ‘APK’ komt is klein. Het ministerie zegt wel toe in de meerjarige communicatiecampagne naar burgers over de nieuwe regeling het onderhoudsadvies te gaan benadrukken. Als straks bij een eerste evaluatie blijkt dat de wettelijke certificering onvoldoende effect heeft, komt verplicht onderhoud alsnog in beeld. Een onderhoudsbeurt door een gecertificeerd bedrijf wordt straks duurder. De overheid zal burgers vertellen dat ze weliswaar meer gaan betalen, maar dat daar veiligheid tegenover staat.

 6. Ketelverkoop aan banden
  Leden zien de vrije cv-ketelverkoop als een kritisch punt voor het succes van de wettelijke certificering. Gaan de groothandel en fabrikanten door met het verkopen van cv-ketels aan niet-gecertificeerde bedrijven en particulieren, dan spannen we het paard achter de wagen, vinden zij. Voor airco’s bestaat al een verbod op verkoop aan niet-gecertificeerde bedrijven en wat de installateurs betreft zou dat ook bij cv-ketels moeten gebeuren.

 7. Handhaving
  De ondernemers vrezen dat consumenten zonder controle en handhaving door de overheid in (te) veel gevallen niet voor een gecertificeerd bedrijf zullen kiezen. Het ministerie kan geen strikte handhaving toezeggen, maar de overheid zal wel in actie komen bij meldingen (door installateurs of consumenten) van gevaarlijke situaties. De overheidscampagne moet ervoor zorgen dat het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf normaal wordt. Gecertificeerde installateurs zullen eenvoudig te vinden zijn op een speciale overheidswebsite.

 8. Vakbekwame monteurs
  Ieder bedrijf met een wettelijke certificering moet straks beschikken over minimaal één aantoonbaar vakbekwaam monteur. Na het plaatsen of onderhouden van de cv-ketel mag alleen deze monteur het toestel weer ingebruikstellen. De deelnemers aan het gesprek op het ministerie denken dat het te duur is iemand in dienst te hebben die alleen maar cv-ketels in bedrijf stelt. Bij het ingebruikstellen van installaties die aangesloten zijn op een collectieve rookgasafvoer moet een monteur beschikken over aantoonbare vakbekwaamheid op het niveau van eerste monteur.

 9. Zelftest
  De leden benadrukken dat de bijscholing snel en efficiënt moet zijn. Techniek Nederland en Wij Techniek hebben een zelftest gemaakt die monteurs kunnen afleggen. Op de website waarop de zelftest te vinden is (www.vakmanschapCO.nl) kunnen monteurs zich opgeven voor een theorietoets en een praktijkexamen.