EW11 cover 600
22 januari 2019

Compacte stadswarmtepomp zonder buitenunit

Enzavuwarmtepomp

Warmtepompspecialist Enzavu presenteert een kleine lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit die met twee kanalen door de muur direct op de buitenlucht wordt aangesloten. De warmtepomp kan zowel hybride als 100 procent gasloos worden ingezet. De leverancier noemt de kleine stadswarmtepomp een betaalbare en eenvoudig te installeren oplossing voor de verduurzaming van grote hoeveelheden bestaande woningen.

De grootte van warmtepompsystemen wordt in de publieke opinie gezien als een van de bottlenecks voor mensen met een kleine woning die willen verduurzamen. Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland heeft 83 procent een woonoppervlakte van minder dan 150 m3 heeft. In de steden heeft zelfs 80 procent van de woningen een woonoppervlak van slechts 100 m2. De stadswarmtepomp van Enzavu is daarom speciaal ontwikkeld voor dit soort kleinere woningen.

A-merken

De stadswarmtepomp qua formaat vergelijkbaar met een standaard cv-ketel en heeft een aantrekkelijke COP van 5,4 en daardoor volgens de fabrikant de eerste echt goede hybride oplossing voor de bestaande woningbouw. De warmtepomp is opgebouwd uit uitsluitend A-merken zoals Danfoss, Carell en Toshiba. Verder is er gebruik gemaakt van de laatste stand van techniek zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling.

Geen buitendeel

De warmtepomp kan eenvoudig naast een bestaande of nieuwe gasgestookte CV installatie worden geplaatst. Een ander groot voordeel is dat er geen buitendeel nodig is. Via twee ronde gaten in de muur onttrekt het toestel energie uit de buitenlucht. Daarmee scoort de warmtepomp goed op een andere veelgehoorde klacht: geluidsoverlast. Bovendien worden de strenge eisen in stadscentra waar het veelal verboden is een buitendeel aan de gevel te plaatsten, eveneens omzeild.

Ook voor nieuwbouw

De stadswarmtepomp is overigens volgens Enzavu-eigenaar Jack de Mooij ook zeer geschikt als 100 procent gasloze oplossing voor nieuwbouwwoningen ‘Daar is de warmtevraag vaak zo gering dat de Enzavu de behoefte verwarming en tapwater volledig kan afdekken. Bijkomend voordeel is dat er met dit systeem ook gekoeld kan worden, in de zomer heeft men op deze manier een volwaardig airco systeem. Door de zeer snelle installatietijd is dit product ideaal voor woningcorporaties die grote stappen willen maken om hun woningvoorraad te verduurzamen.’

Landelijk netwerk installateurs

Enzavu is bezig met het opzetten van een landelijk dekkend installatie netwerk en is daarvoor op zoek professionele partners die de installatie en eerste lijn service kunnen verzorgen. Hiervoor is er een inschrijving ingesteld via hun website: www.enzavu.nl