EW02 cover 600
8 november 2018

Consument vindt 7 jaar terugverdientijd voor zonnepanelen te lang

DSQ.JPG

De gemiddelde consument in Nederland vindt een terugverdientijd van 5 jaar voor zonnepanelen acceptabel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Dutch New Energy Research. Vandaag presenteerde het onderzoeksbureau haar Engelstalige rapportage ‘The Dutch Solar Quarterly’

‘Dat is opvallend’, zegt Rolf Heynen, directeur van DNE, ‘omdat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een nieuwe regeling voor zonnepanelen ontwerpt, die uitgaat van een terugverdientijd van 7 jaar.’

Slecht geïnformeerd

Het rapport stelt ook vast dat de gemiddelde consument slecht is geïnformeerd over zonnepanelen. Volgens Heynen komt dat omdat de markt zo snel verandert dat consumenten deze veranderingen niet bij kunnen houden. Zo denkt de gemiddelde consument dat zonnepanelen twee keer duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Nooit eerder zoveel zonnepanelen geïnstalleerd

In de eerste helft van 2018 is een record aantal van 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton.

Bedrijfsdaken

In de tweede helft van 2018 verwacht DNE een nog grotere toename van het aantal zonnepanelen, vooral op bedrijfsdaken. Van de 2,3 miljoen zonnepanelen wordt inmiddels ruim 50 procent op bedrijfsdaken geplaatst. Wat verder opvalt, is dat het aandeel zonnepanelen op sociale huurwoningen stevig groeit, maar dat het aantal zonnepanelen op commerciële huurwoningen daarentegen stevig achterblijft.

5 procent

‘Zonnepanelen zullen in 2019 al ruim 5 procent van de Nederlandse stroom produceren. Het tempo waarin het aantal zonnepanelen de afgelopen acht jaar is gegroeid laat volgens de onderzoekers zien dat zonne-energie op weg is de belangrijkste stroombron te worden.