EW09 cover 600
30 mei 2018

CRHV warmtepomp voor open of gesloten bronsystemen

alklima

Alklima breidt programma warmtepompen verder uit met nieuwe CRHV water-waterwarmtepomp. Deze nieuwe grondgebonden warmtepomp onttrekt zijn energie uit open- of gesloten bronsystemen waardoor een continue hoog rendement kan worden gerealiseerd.

De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zestien modulen kunnen regeltechnisch in cascade-opstelling worden geschakeld tot een vermogen van max. 960 kW. Toepassingen van de CRHV zijn voornamelijk te vinden in de utiliteitsbouw maar ook in andere omgevingen waar grote hoeveelheden warmwater vereist zijn.

Warm water zonder elektrische bijverwarming

De CRHV-warmtepomp van Mitsubishi Electric maakt uitsluitend gebruik van invertertechniek waardoor een zeer exacte vermogensafstemming mogelijk is. Het systeem is in staat om uiterst efficiënt warmwater te realiseren met een maximale temperatuur van 65°C zonder daarbij gebruik te maken van elektrische bijverwarming. Aan de zijde van het koudemiddel kent het systeem een gesplitst circuit met een kleine inhoud. Hierdoor kan bij calamiteiten een volledige systeemuitval worden voorkomen.

Backup- en roulatiefunctie

De CRHV staat garant voor een zeer hoge betrouwbaarheid dankzij de beproefde technologie van Mitsubishi Electric. Naast de back-upfunctie aan de koudezijdige kant kent de regeling ook een intelligente cascade-aansturing. Wanneer er binnen een systeemcascade-opstelling een storing optreedt, zullen de overige systemen automatisch bijspringen om het gevraagde vermogen te kunnen blijven leveren. Verder kent het systeem ook een intelligente draaiurenverdeling, waardoor alle systemen binnen de cascade-opstelling qua tijd evenveel worden belast. Daarmee is een optimale levenscyclus voor de componenten van beide units verzekerd.

Uitvoering

De afmetingen van de nieuwe CRHV zijn bescheiden te noemen. Dat is mede te danken aan een zeer efficiënte warmtewisselaar met gering drukverlies. Het installatieoppervlak van een warmtepomp-unit bedraagt daardoor niet meer dan 0,72 m2. Voor de regeling van de warmtepomp kan gebruik worden gemaakt van de PAR-W21MAA-controller. Hiermee kunnen maximaal 16 units op afstand worden bestuurd.