Omslag_EW05 600
16 december 2020

Daikin gaat 250.000 kg koudemiddel hergebruiken

daikin2

Daikin gaat koudemiddelen uit bestaande systemen recyclen via haar netwerk van installateurs. De koudemiddelen worden vervolgens opnieuw op het kwaliteitsniveau van nieuw koudemiddel gebracht en gebruikt in nieuwe VRV-systemen die in Europa worden geproduceerd en verkocht.

In 2019 lanceerde Daikin ‘LooP by Daikin’. Dit circulaire economie-programma voor koudemiddelen werd toegepast voor een beperkt aantal VRV-units. Vanaf nu breidt de fabrikant het programma uit naar alle VRV-units die sinds november 2020 in Europa worden geproduceerd en verkocht. In totaal gaat het programma jaarlijks 250.000 kg nieuw geproduceerd koudemiddel besparen.

Hergebruik in gerenoveerde winkels

Sinds de lancering vorig jaar is het programma erg populair gebleken op de Europese markt. Dankzij het programma is het nu eenvoudiger dan ooit tevoren om koudemiddelen te hergebruiken. Bedrijven als retailer Action hebben het programma overgenomen. Deze Nederlandse winkelketen met meer dan 1.400 winkels in heel Europa gebruikt koudemiddelen die teruggewonnen zijn uit hun oude winkels en na recycling gebruikt worden in hun nieuwe of gerenoveerde winkels.

Europese Green Deal

Het ‘LooP by Daikin’ programma past volgens George Dimou, VRV-productmanager bij Daikin Europe perfect bij de ambities van het Europese Green Deal Actieplan voor een circulaire economie. ‘We doen ons uiterste best om onze producten zo energiezuinig mogelijk te maken, de kringloop van onze producten te sluiten en al onze partners en klanten te motiveren om samen met ons de CO2-uitstoot te verminderen. Een verantwoordelijk materiaalgebruik is een integraal onderdeel van deze ambitie.’

Certificering

Een onafhankelijke certificering garandeert dat het gerecyclede koudemiddel volledig voldoet aan alle kwaliteitsnormen en correct wordt toegewezen aan gecertificeerde ‘LooP by Daikin’ VRV-units. Voor elke unit op de markt is er een equivalent van 100% gerecyclede koudemiddel dat wordt gebruikt in de fabrieken van Daikin. Als onderdeel van zijn wereldwijde koudemiddelbeleid plant Daikin een verdere uitbreiding naar andere producten en koudemiddelen.