EW09 cover 600
6 april 2018

Dakveiligheid vs hoeveelheid zonnepanelen

dakrand

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen en-collectoren er op een dak geplaatst moeten worden wordt er gekeken naar de energiebehoefte en de dakgrootte. En natuurlijk naar de dakoriëntatie. Maar hoe zit het met de veiligheid van de monteurs bij de montage? De Nederlandse Dakdekkersassociatie (NDA) vraagt aandacht voor dit onderwerp.

'We komen nog regelmatig daken tegen waarop het maximale aantal zonnepanelen geplaatst is zonder daarbij rekening te houden met de veiligheid van de monteurs, onderhoudsdakdekkers en installateurs die nadien op het dak moeten werken.' Dat zegt Erik Steegman van de Nederlandse Dakdekkersassociatie (NDA). Een veiligheidssysteem kost ruimte op het dak en die ruimte gaat ten koste van het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen', weet hij. 'Helaas zijn er nog steeds regelmatig berichten van dakdekkers die van het dak zijn gevallen.'

Nieuwe materialen

Gelukkig is de dakenbranche een branche die altijd in ontwikkeling is qua materialen, methoden en toepassingen. En qua veiligheid! Zo lanceerde Eyecatcher uit Nieuwkoop onlangs een nieuw product dat een oplossing biedt voor dit probleem. Een ankerpunt waarop een frame voor zonnepanelen kan worden bevestigd en waaraan tegelijkertijd een veiligheidskabelsysteem kan worden gemonteerd. De kracht van dit systeem zit letterlijk in het ankerpunt. Doordat het mechanisch bevestigd wordt, kunnen de zonnepanelen stormvast worden gemonteerd. Het systeem is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Vallijnen

Overigens is de keuze voor valbeveiliging in de vorm van harnasgordels en vallijnen pas een optie als collectieve dakrandbeveiliging niet mogelijk is, schrijft de NDA. Collectieve dakrandbeveiliging is volgens de Arbo-wet altijd de eerste keus. Bij kortstondige werkzaamheden is alleen een kabelsysteem wel toegestaan. Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand worden geplaatst.

Ketenaansprakelijkheid

Het niet naleven van de veiligheidsverplichtingen en normen kan bij overtredingen en arbeidsongevallen ernstige consequenties hebben. 'Vanwege ketenaansprakelijkheid zijn ook installateurs verantwoordelijk voor een veilige aanleg van systemen op het dak.