EW11 cover 600
15 januari 2018

De energietransitie zonder waterstof gaat mislukken

waterstof

Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Dat was een van de conclusies op 9 januari tijdens het Smart Cities Event van TVVL.

Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt onherroepelijk voor een te zware belasting van netwerken, zo werd ook geconcludeerd. Tenzij onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur worden gedaan. Als nadeel van all-electric werd verder genoemd dat het onmogelijk is om energie gedurende seizoenen op te slaan. Waterstof is de enige groene energiedrager die energieopslag langer dan een week op grote schaal mogelijk maakt.

Geen technieken uitsluiten

Marco Bijkerk, manager innovatieve technieken bij Remeha, gaf tijdens de bijeenkomst aan dat we niet de luxe hebben om bepaalde technieken uit te sluiten en alle duurzame energiedragers nodig hebben. Dus: groene stroom, duurzame warmte én groene waterstof.

Olympische Spelen Tokio

Professor Ad van Wijk van de TU Delft ziet wereldwijd een duidelijke tendens om over te stappen op groene waterstof, die wordt opgewekt met duurzaam opgewekte energie uit zon, wind of waterkracht wordt opgewekt. ‘De Olympische Spelen van 2020 in Japan zullen al volledig met waterstof van energie worden voorzien; zowel de gebouwde omgeving als het transport’, aldus Van Wijk.

Hoogeveense wijk Nijstad-Oost op waterstof cv-ketel

In de Hoogeveense wijk Nijstad-Oost in Hoogeveen begint volgend jaar de bouw van tachtig woningen die verwarmd gaan worden met een cv-ketel die op (groen) waterstofgas werkt. Daarmee is het de eerste ‘waterstofwijk’ van ons land, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Als steun in de rug heeft het pilot project 400.000 euro subsidie gekregen van het Ministerie van Economische Zaken dat initiatieven die de CO2-uitstoot terugdringen hiermee wil honoreren. De blauwdruk moet daarna toegepast worden in bestaande woonwijken. Het project moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland als het gaat om aardgasloos bouwen.

Lees het complete artikel in het Dagblad van het Noorden

omslag5

Keten voor groene waterstof bouwen

Zowel Bijkerk als Van Wijk zien ook voor Nederland goede kansen om de gebouwde omgeving met waterstof te verduurzamen. ‘Wij hebben een hele ruime, fijnmazige aardgasinfrastructuur die we bijna zonder aanpassingen voor waterstof kunnen gebruiken. We hebben alleen enige tijd nodig om alle technieken te vervolmaken’, aldus Bijkerk. Van Wijk pleitte er daarom voor snel mogelijk te bouwen aan een keten waarmee we groene waterstof kunnen produceren en leveren. ‘Waterstof is een energiedrager die je – in tegenstelling tot groene elektriciteit – eenvoudig en goedkoop kunt opslaan. Onze huidige gasinfrastructuur bezit hiervoor voldoende opslagcapaciteit. Zo kun je woningen en gebouwen ook in de nachten, op windstille dagen of in de winter van voldoende duurzame energie voorzien’, aldus Van Wijk.

Download hier het rapport 'Waterstof, de sleutel  voor de energietransitie' via de website van TVVL.