EW11 cover 600
30 april 2019

De Ferrari onder de tuinbouwventilators

hinova-klein

In de glastuinbouw worden steeds strengere eisen aan de lichtuitstoot gesteld. Extra overkappen (schermen in glastuinbouwtermen) leidt tot hogere luchtvochtigheid en temperatuur. Hinova ontwikkelde een oplossing om drogere en koudere lucht van boven het scherm de kas in te krijgen.

Hinova ontwikkelde daarvoor het VentilationJet Systeem om drogere en koudere lucht van boven het scherm de kas in te krijgen. Naast de VentilationJet ontwikkelde het bedrijf de Hinovator, een volledig regelbare en energievriendelijke verticale verdeelventilator die zorgt voor optimale menging en verdeling van het klimaat.

Hinovator

De Hinovator bestaat uit een hoog efficiënte EC-motor en een uniek ontworpen waaier. Deze combinatie zorgt voor een zeer constant werkgebied bij variabel toerental. Naast een 0-10 volt aansturing zijn beide units draadloos aan te sturen middels LoRa. Via de klimaatcomputer kunnen meerdere klimaatgroepen apart van elkaar worden aangestuurd.

AC-motor

Sinds kort kan de Hinovator ook met een AC-motor worden geleverd om het kostentechnisch interessant te maken. De energiebesparing van het systeem dat ruim 20 m3/uur per vierkante meter lucht kan verplaatsen bedraagt tussen de 10 en 15 procent.