EW04 Omslag 600
2 juli 2019

De klimaataanpakkers zijn aan de beurt

Column Doekle Terpstra:

doekle.JPG

‘De klimaataanpakkers zijn aan de beurt en de klimaataanpakkers van Techniek Nederland zijn alvast begonnen.’  Dat zegt Doekle Terpstra in zijn column in het vakblad E&W Installatietechniek dat volgende week verschijnt. Aanleiding is natuurlijk het Klimaatakkoord dat volgens hem bewijst dat het poldermodel nog springlevend is in Nederland en we met z’n allen nog steeds compromissen durven te sluiten.

‘Wanneer het er werkelijk op aankomt, tonen we in Nederland onze sterkste kant. Met het Klimaatakkoord hebben we opnieuw bewezen dat we gecompliceerde kwesties aandurven en aankunnen. We gaan met alle betrokken partijen aan tafel zitten, we zeggen elkaar de waarheid én we durven compromissen te sluiten. De ‘klimaatpraters’ hebben een moeilijke klus geklaard en verdienen een groot compliment. Nu is het de beurt aan alle ‘klimaataanpakkers’ in de sector.

Heel Techniek Nederland heeft zich ingezet voor het Klimaatakkoord, met name Claudia Reiner, onze vicevoorzitter. Aan de Klimaattafel voor de gebouwde omgeving heeft zij onze branche krachtig vertegenwoordigd met prachtig resultaat.

Geleidelijk

Techniek Nederland heeft erop aangedrongen dat we op een geleidelijke manier overstappen op duurzame energie; dat bijvoorbeeld niet iedereen op slag van de cv-ketel af moet. Dat is goed voor de consument én voor uw business. Tegelijkertijd wordt overstappen op duurzame technieken wél steeds aantrekkelijker, doordat aardgas duurder wordt en elektriciteit goedkoper. Ook voor de utiliteitssector zijn goede afspraken gemaakt om meer duurzame technieken toe te passen. Doordat het Klimaatakkoord een geleidelijk karakter heeft, krijgt u ook de tijd om uw technici bij te scholen. Daarnaast zullen we zo snel mogelijk veel meer jongeren moeten interesseren voor een loopbaan in de techniek. Het ambitieuze akkoord vormt een behoorlijke uitdaging en die kunnen we alleen aan met voldoende technische vakmensen. Onze sector kan het verschil maken, want techniek is onmisbaar in de uitvoering van de energietransitie.

Anderhalf miljoen woningen

We gaan anderhalf miljoen bestaande woningen voor 2030 duurzaam en energiezuinig maken. Van de nieuwe financieringsmogelijkheden en subsidies spreekt vooral het Warmtefonds mij bijzonder aan. Woningbezitters kunnen daar tegen een lage rente geld lenen om hun huis te verduurzamen. Het Warmtefonds maakt verduurzaming haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Papier is geduldig, maar woningen en gebouwen worden er niet duurzamer van. Daar heb je techniek en vakkennis voor nodig. Gelukkig hebben wij in onze sector niet gewacht op het Klimaatakkoord, maar zijn wij al lang aan de slag gegaan. Vrijwel dagelijks zie ik hoe installateurs en technisch dienstverleners hun expertise inzetten voor een duurzame toekomst. In 2030 een halvering van de CO2-uitstoot en een volledig CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050. Het kan!

Groene wereldeconomie

Is iedereen blij met alle aspecten van het Klimaatakkoord? Nee. Een kenmerk van een compromis is dat niemand helemáál zijn zin krijgt. Toch ben ik ervan overtuigd dat bijvoorbeeld ook de maakindustrie met het kabinet realistische afspraken kan maken. We kunnen een van de koplopers worden in de groene wereldeconomie, zonder onze concurrentiepositie aan te tasten en bedrijven ons land uit te jagen. Ook het wensenlijstje van onze leden is niet van a tot z ingewilligd, maar over het totale Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving zijn we zonder meer enthousiast. Het verdient brede steun en een voortvarend vervolg. De tijd van praten is voorbij, we gaan de handen uit de mouwen steken. Van duurzaam denken naar duurzaam doen. De klimaataanpakkers van Techniek Nederland zijn alvast begonnen!’

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland

Deze column verschijnt in het vakblad E&W Installatietechniek juli/augustus