EW04 Omslag 600
13 juni 2018

De vier snelste routes richting Parijs

Parijs

In de Tour de France strijden wielrenners elk jaar weer wie er na drie weken het snelste in Parijs is. In het hoofdartikel in het vakblad E&W Installatietechniek van deze maand verkenden we de vier snelste routes richting Parijs. Alleen trokken we de eindstreep niet in juli van dit jaar maar in 2050 als Nederland conform het Klimaatakkoord van Parijs klimaatneutraal moet zijn.

Good old Joop Zoetemelk vertelde vroeger altijd dat je de Tour de France wint in bed. De energietransitie is een heel ander spelletje. Klimaatneutraliteit zullen we zeker niet bereiken door rustig af te wachten in ons bedje. De ambities in het Parijs-akkoord zijn hoog. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn, in 2030 al willen we de CO2-uitstoot met 49% hebben teruggedrongen. Parijs lijkt dus nog mijlenver verwijderd van de Nederlandse realiteit. Hoe krijgen we de gebouwde omgeving energieneutraal? In het artikel in E&W Installatietechniek beschrijven vier experts de vier snelste wegen naar Parijs.

Zon en wind

Achmed Mohamed van LG Benelux denkt dat in 2050 80 procent van de energievraag kan worden ingevuld door zon en wind. Nu is de totale capaciteit 3 GW-piek en komt er jaarlijks 1 GW-piek bij. Dat zal de komende jaren veel sneller gaan. ‘Alleen al op woningen is nog een potentie van 50 GW-piek pv te installeren.'

Warmtepomp

Babette van Loon van Alklima ziet een elektrische toekomst. Zij ziet de warmtepomp als de meest voor de hand liggende oplossing om de gebouwde omgeving energieneutraal te maken. ‘Een kansrijke techniek’, aldus Van Loon, ‘maar de installateurs zullen de handschoen flink moeten oppakken om die markt ook van de grond te krijgen.’

Toch nog gas

Frans Rooijers van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft hoord de gasloos-discussie met veel interesse aan, maar denkt dat er altijd – ook in 2050 – een gas nodig zal zijn. Dat kan groen biogas zijn, waterstofgas (geproduceerd met schone elektriciteit) of misschien synthetisch gas. Met een schone gasmix kunnen we in 2050 in meer dan de helft van de totale energievraag voorzien. Dat betekent dat ongeveer een kwart van de woningen ook in de toekomst met (schoon) gas zal worden verwarmd.

Opslag

Petra de Jongh, hoogleraar anorganische nanomaterialen aan de Universiteit van Utrecht denkt dat een oplossing om duurzame energie op een efficiënte manier op te slaan cruciaal is voor het welslagen van de energietransitie. Vanwege de energie-efficiëntie zullen Lithium-ion batterijen in thuisaccu’s, wijkaccu’s en auto-accu’s daar voorlopig nog een grote rol in spelen.

Lees het complete artikel