EW04 Omslag 600
22 november 2018

De Willem en De Zwijger duurzaamste project van Nederland

5-laags NOM appartementen winnen Cobouw Award

willemzwijger2.JPG

De Willem en De Zwijger, het 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplex in Best won gisteren de Cobouw Award voor duurzaamste project van Nederland. Het project kwam tot stand in ketensamenwerking met de Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ hebben een excellent geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Door naast het dak ook de gevel van dunne film zonnepanelen te voorzien, zijn beide complexen compleet NOM.

Klimaatsysteem

Itho Daalderop leverde het klimaatsysteem. Warmtepompen op basis van bodemenergie en ventilatie met warmteterugwinning vormen het hart van elke woning. Bewoners zijn na de eerste zomer in hun huis zeer te spreken over het comfort. Dat is mede het gevolg van het "meenemen" van bewoners bij planvorming. Dat wordt door de Sectortafel gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord gezien als een cruciale factor om woningen daadwerkelijk te verduurzamen.

Huurdersparticipatie

De Woonstichting ‘thuis speelt daarop in door nadrukkelijk in te zetten op huurdersparticipatie. Voor dit project zijn een aantal duurzaamheidsambassadeurs aangewezen onder de bewoners. Als huurders vragen hebben over de werking van het systeem, het wisselen van filters of inloggen in hun energieportaal kunnen zij bij deze ambassadeurs terecht.

Lees hier het juryrapport