EW11 cover 600
18 mei 2020

Deeltijd-hbo met betaalde baan moet tekort engineers oplossen

Hogeschool van Amsterdam start deeltijdopleiding Engineering

be an engineer4

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt in samenwerking met toonaangevende bedrijven als Heijmans, Homij, Unica, Van Dorp en Croonwolter&dros een deeltijdopleiding Engineering met baan aan om het tekort aan technici te verminderen.

De deelnemende bedrijven nemen de studenten in dienst en betalen hun opleiding. Het is zeer bijzonder in Nederland dat bedrijven en onderwijsinstellingen in het hbo een dergelijke samenwerking aangaan. Op 18 mei starten ze onder de naam #beanengineer een gezamenlijke campagne om talent te werven en op te leiden. De wervingscampagne is met name gericht op havisten, omdat zij vaak stoppen met hun techniek opleiding.

4 op de 10

Op de Hogeschool van Amsterdam volgt slechts een kwart van de 40.000 studenten een techniekopleiding. De Technisch hbo’s in Nederland hebben zichzelf ten doel gesteld dat 4 op de 10 hbo-studenten afstuderen in techniek. ‘Het unieke aan de campagne is dat we niet in hokjes denken en met elkaar een oplossing hebben bedacht. Iedereen, zowel hogeschool als bedrijven, doet mee en investeert hierin’, zegt projectleider Tanja Hulst van de faculteit Techniek van de HvA.

Tekort loopt op tot 25 %

De techniek sector kampt de komende jaren met een nijpend tekort aan nieuwe mensen. Vanwege de vergrijzing gaan veel werknemers met pensioen, terwijl te weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen. Regiodirecteur Stijn Borremans van Heijmans Utiliteit – één van de deelnemende bedrijven – schat dat het structurele tekort aan engineers oploopt naar 10 tot 25 procent. ‘De kloof wordt alleen maar groter en daar hebben alle bedrijven last van. We praten er in de branche veel over, maar er gebeurt tot nu toe niets. Individueel hebben we te weinig slagkracht maar door deze samenwerking kunnen we elkaar helpen en worden we er op termijn allemaal beter van.’

Deeltijdopleiding

De deeltijdopleiding moet engineers opleveren die zowel praktisch als theoretisch geschoold zijn. De HvA biedt een brede opleiding Engineering aan, met verdieping in werktuigbouwkunde (energietechniek, mechanisch ontwerpen, automatisering). Ook leren studenten bedrijfsprocessen te optimaliseren en een business te ontwikkelen. Studenten gaan één dag in de week naar school, werken 32 uur en krijgen voor 40 uur betaald door het bedrijf. Ze leren door te doen en nemen deze kennis meteen mee in hun studie. Dat sluit aan bij de nieuwe manier waarop jongeren willen leren.