EW07 omslag 600
5 januari 2021

Delftse studenten besparen 20 % op gasverbruik

Kieback&Peter case Duwo-2.JPG

Na een geslaagde pilot met een draadloze ruimteregeling en:key van Kieback & Peter heeft studentenhuisvester Duwo alle 375 appartementen van een studentenflat in Delft uitgerust met de ruimteregeling. Die zorgt voor eenbesparing op het gasverbruik van 20 %.

‘Bijna iedereen vergeet weleens de verwarming lager te zetten. Dan staat de verwarming tijdens afwezigheid aan en dat kost onnodig veel energie’, zegt Guido van Poppel van studentenhuisvester Duwo in het verslag van de uitkomsten van de pilot die het deed met de slimme ruimteregeling en:key van Kieback & Peter. ‘Het blijkt een perfecte en eenvoudig te installeren oplossing. De thermostaat is zo slim dat de verwarming van de kamers zich automatisch aanpast aan het gebruik van de ruimte.’

Slimme ruimteregeling

De bij Duwo toegepaste slimme ruimteregeling bestaat uit een radiatorventiel en een zelflerende ruimtesensor. Het radiatorventiel wordt draadloos aangestuurd door de ruimtesensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn. De slimme sensor bouwt een gebruiksprofiel op en houdt dit actueel bij. De sensor bedient één tot vier radiatoren en zorgt ervoor dat bij afwezigheid of open ramen, de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.

BIJ OPEN RAAM GAAT TEMPERATUUR AUTOMATISCH VIER GRADEN NAAR BENEDEN

Handmatige instelling

De gewenste ruimtetemperatuur kan met de hand op het radiatorventiel worden ingesteld. Zo kan iedere bewoner zijn of haar eigen warmtecomfort kiezen. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur.

Voor nieuwbouw én verbouw

De temperatuurregeling en:key is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie. Bij bestaande gebouwen kan en:key de standaard thermostaatkraan vervangen. De ruimteregeling is eveneens inzetbaar in gebouwen waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid hebben voor individuele bemetering.

Eenvoudige installatie

Omdat de ruimteregeling en:key draadloos functioneert en zichzelf voorziet van energie, hoeft geen elektrische voeding te worden aangelegd. Hak- of breekwerk voor bedrading is dus niet nodig. De installatie geschiedt dus snel, de ruimte kan weer snel in gebruik worden genomen. Met het oog op onderhoud is het vervangen van batterijen niet van toepassing.

Minder CO2-uitstoot

De besparing van 20 % vertaalt zich concreet in een besparing per jaar van 26.395 m3 gas en 47.273 kg minder CO2-uitstoot voor de complete studentenflat aan de Ronald Holstlaan in Delft.
De resultaten van de pilot zijn terug te lezen in op de website van Kieback & Peter