Omslag_EW05 600
24 mei 2021

Eerste all-in-one skid van Nefit Bosch in Jerusalem (Nijmegen)

Nefit Bosch skid

Prefabricage is dé oplossing om in hoog tempo nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te renoveren en te verduurzamen. Dat vindt Nefit Bosch dat samen met ketenpartners onder de noemer ‘Fit to Fit’ een all-in-one skid ontwikkelde waarin alle installatiecomponenten plug & play zijn voorgemonteerd.

Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hebben in Nijmegen de primeur en passen de skid toe bij het aardgasvrij maken van in totaal 220 sociale huurwoningen in de wijk Jerusalem. De bouwer past het sloop-/nieuwbouw product ‘Blokje Om’ toe. Dat is een beproefd houtbouwproduct waarbij telkens een woonblok tot aan de bestaande fundering wordt gesloopt en binnen twintig werkdagen wordt teruggebouwd.

Prefab installatieruimte

Samen met Dura Vermeer en Installatiebedrijf De Leeuw uit Boven-Leeuwen ontwikkelde Nefit Bosch een all-in-one skid specifiek voor deze 220 woningen. Het is een complete prefab installatieruimte waarin alle installatiecomponenten worden geplaatst en ingeregeld, en al het leidingwerk wordt voorgemonteerd. De skid wordt op maat geconstrueerd bij Nefit Bosch in Deventer. Na levering wordt de skid in de woning gehesen voor het dak erop gaat, waarna aansluiten een kwestie is van plug & play.

‘Fit to Fit’ skid

De 'Fit to Fit' skid voor het Nijmeegse project meet 1,20 x 1,30 meter en bevat een 300 liter Nefit zonneboiler, een pv-omvormer, een Bosch Tronic Heat 3500 elektrische cv-ketel, een Bosch Tronic TR5000 doorstroomtoestel en een WTW-unit van Zehnder. Enkele van de units zijn uitgevoerd als hybride installatie en voorzien van een gasketel. Op het dak van elke woning worden twee Nefit SolarLine zonnecollectoren geplaatst.

Zonneboilersysteem

‘Het zonneboilersysteem voorziet de woning het grootste deel van het jaar van zowel warmte als warm tapwater’, legt accountmanager business development Arjan van Eldik van Nefit Bosch uit. ‘Het doorstroomtoestel zorgt voor naverwarming van de zonneboiler, de elektrische cv-ketel springt alleen waar nodig bij. Andere varianten zijn ook mogelijk. We kunnen naar wens ook een all-electric warmtepompoplossing of een hybride combinatie van een warmtepomp en een HR-ketel in de all-in-one skid plaatsen.’

Vertrouwde rol voor installateur blijft

Wat Nefit Bosch betreft blijft de installateur ook bij de ‘Fit to Fit’ prefab oplossingen zijn vertrouwde rol in de keten vervullen. Maar omdat installerend Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel kan de installateur ook volledig worden ontzorgd. Nefit Bosch levert dan als onderaannemer de skids direct op de bouwplaats aan, waar de installateur ze alleen nog hoeft aan te sluiten. Hierdoor zijn er op de (bouw)locatie minder mensen nodig. Bovendien wordt veel tijdwinst geboekt en worden faalkosten geminimaliseerd.