Omslag_EW05 600
28 oktober 2020

Eerste volledig werkzame app voor UOB

Schermen UOB-3

Gisteren (27 oktober) presenteerde Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, tijdens Building Holland Digital de eerste volledig werkzame app voor de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). De app maakt het mogelijk om de UOB in de praktijk toe te passen. Bekijk de video.

De UOB is een open platform dat zorgt voor uitwisseling van BIM 3D-modellen tussen alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces. Naar verwachting zullen steeds meer leveranciers data aanleveren voor de UOB. Ook zullen er meer UOB-apps beschikbaar komen.

Onmisbare tool

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, ziet de app als een onmisbare tool voor ketensamenwerking. ‘Als installatie- en bouwsector willen we onze verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom moeten we werken aan onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit. Digitalisering en samenwerking zijn cruciaal voor een duurzaam, circulair en innovatief land.”

Geen ‘eiland’- automatisering

Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. Terpstra: ‘Eiland-automatisering is niet genoeg. We moeten echt samenwerken op basis van open standaarden. Met de UOB zorgen we voor de standaardisatie die nodig is om binnen ieder bedrijf op basis van data te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. In elke schakel van de keten.’

Nú inzetbaar in de praktijk

De UOB is nu beschikbaar in Autodesk Revit dankzij TheModus Essential app van Cadac. Dit betekent dat installateurs de UOB nu kunnen toepassen in hun projecten. Dit biedt volop kansen, zeker voor generiek ontwerpen. De mogelijkheden voor specifiek ontwerpen worden elke dag groter, doordat fabrikanten steeds meer productdata toevoegen volgens de nieuwe ETIM-MC standaard.

Building Holland

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, presenteerde de UOB-app op het online innovatie event Building Holland Digital dat op 27, 28 en 29 oktober rechtstreeks wordt uitgezonden vanaf Next Level op de eerste verdieping van Evenementenhal Gorinchem. Building Holland Digital presenteert de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van Energietransitie, Circulariteit en Slim & Gezond. 

video usb.JPG

In een speciale video-update vertellen technisch dienstverleners, leveranciers én de voorzitters van Techniek Nederland en FME wat het belang van de UOB is. De UOB-app is er voor de héle keten: van ontwerp tot bouw en techniek.