Omslag_EW05 600
26-01-2021

Einde Toonfrequent-signaal

TF-signaal 6

Vanaf 1 juli 2021 stoppen de netbeheerders met het doorgeven van het zogenoemde toonfrequent-signaal. Dat betekent dat bijvoorbeeld elektrameters, portiekverlichting of boilers die gebruik maken van het TF-signaal om te schakelen, niet meer zullen functioneren. Als installateur kunt u uw klant een oplossing aanbieden in de vorm van een schakelklok.

De TF techniek is jarenlang gebruikt om elektriciteitsmeters te laten omschakelen tussen hoog- en laagtarief, om elektrische boilers aan of uit te zetten en voor de nachtschakeling en openbare verlichting. De techniek om het signaal door te geven is verouderd en op veel plekken aan vervanging toe.

Slimme meter

De komst van de slimme meter maakt tariefschakeling via het TF-signaal bovendien overbodig. Eén van de functionaliteiten van de slimme meter is dat hij kan omgaan met flexibele stroomtarieven. Alle netbeheerders zullen op 1 juli tegelijkertijd het TF-signaal uitzetten. De netbeheerders kondigen dit ruimschoots op tijd aan, zodat installateurs in de gelegenheid zijn om een alternatief te realiseren voor klanten die de TF-schakeling nog gebruiken.

Boilers

In sommige situaties heeft het uitzetten van het TF-signaal voor tariefschakeling gevolgen voor boilers. Dit is het geval als deze boilers via het signaal meeschakelen op het tarief van de netbeheerder (hoog/laag of dag/nacht). In principe hebben de netbeheerders bij de installatie van een slimme meter bij klanten aangegeven wat zij kunnen  doen om deze ‘boilerschakeling’ in stand te houden.