EW04 Omslag 600
25 maart 2021

Erasmus Universiteit investeert in nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw

Circulair en duurzaam

erasmusFoto: Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) investeert in een toekomstbestendig, duurzaam en multifunctioneel onderwijsgebouw dat naast het bestaande Polak gebouw zal verschijnen. Het gebouw met diverse onderwijsruimten, studie- en werkplekken en ontmoetingsruimten wordt gerealiseerd volgens de principes van circulair bouwen en is geheel energieneutraal.

Het zes verdiepingen tellende gebouw, waar dagelijks zo’n 3.000 studenten zullen verblijven, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Sloopmateriaal van andere gebouwen van de EUR wordt hergebruikt. Net als materiaal uit andere panden die door BAM worden gerenoveerd of gedemonteerd.

Energieneutraal door slimme ontwerpstrategie

Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken zal een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatie principe worden toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart enorm veel energie en levert tegelijkertijd veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van het multifunctionele gebouw. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Flexibel naar de toekomst

Bij de opzet van het gebouw is gekozen voor grote open vloervelden zonder kolommen. Het gebouw kan daardoor in de toekomst gemakkelijk worden aangepast aan wijzigende gebruikerswensen zonder grote sloop of herstelacties. Zelfs de databekabeling is hierop voorbereid. De gekozen opzet zorgt er tevens voor dat ruimtes eenvoudig multifunctioneel gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld het verschuiven van tussenwanden. De voorbereidende grondwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

Realisatie

EUR heeft het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw op Campus Woudestein gegund aan het samenwerkingsverband waarin BAM Bouw en Techniek, Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT samenwerken. In dialoog met studenten en de universiteit heeft de architect de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building, ook een ontwerp van zijn hand. Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.