EW07 omslag 600
17 mei 2019

‘Flat met toekomst’ in Utrecht vanaf nu energieneutraal

flatmettoekomst2

De renovatie van de ‘Flat met Toekomst’ in de Utrechtse wijk Overvecht is afgerond. Met de oplevering van de laatste veertig woningen zijn nu alle woningen in de Intervamflat van Mitros aan de Camera Obscuradreef energieneutraal.

De renovatie van de jaren ’60-flat begon met een pilot in 2017. Flat met Toekomst was toen de eerste NOM-renovatie van een 4-hoog Intervamflat in Nederland. Alle woningen zijn nu gasloos en hebben – onder meer door de flink verbeterde isolatie – energielabel A++.

Zonnepanelen

De 500 zonnepanelen op het dak van de flat wekken normaal gesproken alle energie op die er in de woningen verbruikt wordt. De kennis en ervaring die is opgedaan bij de renovatie van Flat met Toekomst biedt nuttige lessen voor de aanpak van dit type woningen in de toekomst. Deze worden bijvoorbeeld nu al toegepast bij de renovatie van 80 woningen aan de Van Brammendreef. Mitros en Nieuw Utrechts Peil (NUP), een consortium van Vios Bouwgroep BV, op ten noort blijdenstein architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs, gaan de lessen van dit project gebruiken voor vervolgprojecten in de stad.