EW06 Omslag 600
1 juni 2018

Fresh-r en BRITT+1 winnen 100%GZNDwonen Challenge

100%GZNDwonen Challenge - foto's winnaars en juryvoorzitter Marjet Rutten

Fresh-r en BRITT+1 hebben met hun innovatieve oplossingen voor gezond wonen de 100%GZNDwonen Challenge van Mitros gewonnen. Zij mogen hun concepten die het binnenklimaat van woningen bij renovatie aanzienlijk kunnen verbeteren, aan de slag in twee woningen van de Utrechtse corporatie in Nieuwegein.

In De Fabrique in Maarssen ontvingen de twee winnende consortia de prijs na een winnende pitch met twee andere genomineerden uit handen van juryvoorzitter Marjet Rutten (zie foto). Zij was onder de indruk van de concepten van alle finalisten: ‘Mitros zocht specifiek naar een integrale oplossing die op relatief korte termijn kan worden geïmplementeerd en bovendien veel rekening houdt met de gebruikers. Alle vier de ideeën voldeden daar op hun eigen manier aan. Het is geweldig om te zien hoe de verschillende partijen de samenwerking hebben gezocht met ook 'branchevreemde' partners als psychologen, antropologen en automatiseerders’, aldus Rutten.

Winnaars

Fresh-r, een samenwerkingsverband van Cevesin, Inhealth, Kristinsson Architecten en Reinbouw, ontwikkelde een slim, breed toepasbaar ventilatiesysteem in de gevel, dat in één dag geplaatst kan worden. Het idee van BRITT+1 (Interduct Groep, TNO, Bam Energy Systems, Brink Climate Systems, Renson en 5plus1), dat als tweede eindigde, bestond uit een ventilatiesysteem met luchtmenging boven de binnendeuren. De ‘gezond wonen coach’ van GEMI (Huygen Installatie Adviseurs, BBA Binnenmilieu en BIOC7 Architecten) en het concept ‘gemakkelijk gezond ventileren’ (Trebbe Bouw, Van der Sluis, BUVA, Tilmar, Heering) eindigden op een gedeelde derde plaats.

Aanleiding voor de challenge

Henk Peter Kip, directievoorzitter van Mitros, was blij met de resultaten van de challenge: ‘Na de Badkamer Challenge van vorig jaar hebben we de markt wederom succesvol uitgedaagd om te komen met innovatieve oplossingen voor de problemen waar wij en onze huurders in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Nu is het zaak om samen de concepten een stap verder te brengen en ervoor te zorgen dat we binnenkort echt kunnen garanderen dat huurders na renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben.’