EW07 omslag 600
29 juni 2020

‘Gasketelwet’ en verplichte CO-certificering opnieuw uitgesteld

co-knipsel

Nadat de invoering van de Gasketelwet al enkele keren eerder werd uitgesteld, is deze nu opnieuw uitgesteld. De wet zou ingaan op 1 juli van dit jaar, maar vandaag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat de ingangsdatum opnieuw is uitgesteld. Nu tot minimaal tot na de zomer. Ook de verplichte CO-certificering gaat daardoor pas over enkele maanden in.

Voor het uitstel van de nieuwe wet zijn twee oorzaken. Het advies van de Raad van State laat nog op zich wachten en de ambtenaren van BZK hebben meer tijd nodig om de reacties op de internetconsultatie te verwerken, waaronder die van Techniek Nederland.

De overgangsperiode schuift ook door

Ook de overgangsperiode van anderhalf jaar schuift door. Installatiebedrijven hebben na invoering van de wet dus nog steeds anderhalf jaar de tijd om zich voor te bereiden. Na die periode van anderhalf jaar mogen alleen nog gecertificeerde cv-bedrijven met vakbekwame monteurs werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden. Dat zou het geval zijn vanaf 1 januari 2022, maar dat wordt nu dus later.

Aanleiding

Aanleiding voor de wetswijziging waar nu al meer dan vier jaar over wordt gesproken was een een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat koolmonoxide uit 2015 waaruit bleek dat koolmonixide bij cv-ketels onnodig veel slachtoffers eiste. Ondanks het uitstel adviseert Techniek Nederland ondernemers nog steeds om nú al te beginnen met het examineren van de vakbekwaamheid van cv-monteurs. Dat begint met een online zelftoets. Vervolgens kunnen monteurs een e-learning module volgen en een praktijk- en theorietoets afleggen. Alle informatie over de zelftoets, de e-learningmodule, het praktijk- en het theorie-examen is te vinden op de website www.vakmanschapco.nl

Kwaliteitshandboek

Het CO-Kwaliteitshandboek dat is te downloaden op de website van de brancheorganisatie zal worden aangepast als het advies van de Raad van State en de laatste internetconsultatie daar aanleiding toe geeft.