2 april 2019
Gasloos botst met kansrijke brandstofcel micro-wkk technologie
Tijdens de Hannover Messe deze week en de recente ISH beurs, maakte de brandstofcel micro-warmtekrachtkoppelingssector van de gelegenheid gebruik om het enorm potentieel van deze technologie te onderstrepen. Het van-het gas-losbeleid dat Nederland wil voeren rijdt hen daarbij in de wielen.
Het vijfjarige Europese PACE-project belooft een doorbraak te betekenen in de algemene verspreiding van de technologie. Het project brengt de vijf grootste Europese leveranciers samen en focust op particuliere woningen en kleine ondernemingen. BDR Thermea (Remeha), Bosch (Nefit), SOLIDpower, Sunfire en Viessmann worden daarbij gesteund door vier partners die elk hun specifieke expertise aanleveren. Dat zijn COGEN Europe, DTU, Element Energy en EWE. Zij vertegenwoordigen de nutssector, federaties, de consultancy-sector en de onderzoeksgemeenschap.
Warmte en elektriciteit
Brandstofcel micro-WKK laat huishoudens en kleine ondernemingen toe om op een efficiënte manier tegelijkertijd warmte en electriciteit te genereren voor woningen en kleine ondernemingen. Het doel van het PACE-project is om in 2021 minstens 2.800 brandstofcel micro-WKK-eenheden geplaatst te hebben in tien Europese landen. Met 1.391 verkochte eenheden is het project nu al goed op schema.
Onrendabel
Momenteel zijn er bijna tienduizend eenheden verdeeld over Europa. Ook in Nederland is een groeiende belangstelling van commerciële eindgebruikers en huishoudens voor deze technologie. Het voornemen van de Nederlandse overheid om woningen en bedrijven af te sluiten van het gasnet zorgt er echter voor dat investeringen in brandstofcel micro-WKK onrendabel dreigen te worden. Terwijl de fabrikanten overtuigd van de mooie toekomst voor deze technologie en reeds bezig met het lanceren van nieuwe en verbeterde eenheden.
Lagere uitstoot
Dit heeft de aandacht getrokken van politici, de toeleveringsketen en eindgebruikers over heel Europa. ‘Die zien het ook als een technologie die de CO2-uitstoot fors vermindert, evenals de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof’, zegt Hans Korteweg, Managing Director van COGEN Europe.
Goed voor de portemonnee
‘Europese huishoudens zijn meer en meer geïnteresseerd in duurzamere en klimaatvriendelijkere energieoplossingen voor hun woning. Dat maakt onze technologie aantrekkelijk’, vervolgt Korteweg. ‘Bovendien is in landen waar elektriciteit duur is, je eigen elektriciteit en warmte genereren met een brandstofcel micro-WKK eenheid erg interessant voor de portemonnee.’