EW06 Omslag 600
20 november 2018

Geen verhoogde veiligheidsrisico’s Nefit Topline cv-ketels

nefit

Bij cv-ketels van het type Nefit Topline die zijn voorzien van een nieuwe brander is geen sprake van een verhoogd koolmonoxiderisico. Ook is er geen verhoogd risico op brand. Dit zijn de belangrijkste conclusies van TNO na maandenlang onderzoek op tientallen gebruikte Topline cv-ketels.

Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat de veiligheid van de Topline toestellen uit 2006 tot en met 2009 in twijfel werd getrokken. Bij de bewuste serie zou een doorgebogen warmtewisselaar kunnen leiden tot brand of het vrijkomen van koolmonoxide (CO).  

Het TNO-onderzoek toont aan dat er geen verhoogd risico is ten aanzien van koolmonoxide. Ook is de brandveiligheid niet in het geding, mits de originele brander van het toestel is vervangen en het toestel periodiek wordt onderhouden.

Onrust weggenomen

Nefit is blij dat het onderzoek van TNO duidelijkheid biedt. ‘Als de brander is vervangen hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun toestel’, reageert Jan Rijnen van Nefit. De commercieel directeur hoopt dat de ontstane onrust nu is weggenomen. De terugroepactie die de fabrikant startte om de originele brander te vervangen zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. Direct na het ontstaan van twijfels over de veiligheid van de gemodificeerde Topline-toestellen uit de bewuste serie benaderde Nefit TNO voor waarheidsvinding en uitsluitsel. Het onderzoek is tussen eind februari en begin november 2018 uitgevoerd.