EW11 cover 600
1 mei 2019

Gemeente Groningen verwarmt met waterstof

wethouderWethouder Glimina Chakor en Franke Doting van Tieluk openen de waterstofinstallatie in Groningen (foto: Henk Tammens)

Het gebouw van Stadsbeheer aan de Duinkerkenstraat in Groningen wordt sinds maart verwarmd met een verwarmingsinstallatie die voor 30 procent waterstof inzet als brandstof. De waterstof wordt bijgemengd met aardgas. De gemeente Groningen ziet het als een stap op weg naar een CO2-neutrale gemeente in 2035.

Op 18 maart stelde wethouder Glimina Chakor (foto) de installatie in werking. Bijmengen van waterstof bij aardgas is een bewezen techniek. In het vakblad E&W beschreven wij eerder in een uitgebreid artikel de werking van een installatie in zwembad Mounewetter in Witmarsum. De nieuwe installatie in het gebouw van Stadsbeheer in Groningen vervangt één van de verouderde CV-ketels en wordt een jaar op proef ingezet. Daarna wordt het gebruik van de installatie en het verbruik van aardgas geëvalueerd.

tielukFoto: Tieluk

Verwarmen met waterstof

Verwarmen met behulp van waterstof kan, zeker voor oudere gebouwen en monumenten, een duurzaam alternatief voor aardgas zijn. De waterstof aan de Duinkerkenstraat wordt met elektrolyse uit water geproduceerd. Het enige restproduct is zuurstof. De waterstof wordt op locatie geproduceerd en direct gebruikt. Het hoeft dus niet onder hoge druk opgeslagen te worden en is daarmee volgens producent Tieluk veiliger dan aardgas. De benodigde elektriciteit hiervoor wordt duurzaam opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw.

Waterstof-aardgascombiketel

Als de nieuwe installatie goed bevalt wordt ook de andere CV-ketel op deze locatie door een dergelijke waterstof-aardgascombiketel vervangen. De nieuwe installatie is gemakkelijk uit te breiden. Een mogelijkheid voor de toekomst is dat ook andere locaties van de gemeente Groningen met een dergelijke installatie verwarmd gaan worden, met een installatie die nog meer waterstof bijmengt of installaties die misschien wel volledig werken op waterstof.