EW11 cover 600
25 oktober 2018

Helft Nederlandse kantoren voldoet in 2023 niet aan label C

energielabel c

‘Bijna de helft van de Nederlandse kantoren moet in 2023 sluiten, als de energielabels niet snel worden opgeschroefd.’ Dat schrijft de Volkskrant vandaag naar aanleiding van een onderzoek dat het Kadaster verrichte in opdracht van vakblad Vastgoedmarkt.

In september van dit jaar had 44 procent van de Nederlandse ‘kantorenvoorraad’ een label slechter dan C, de minimumeis voor kantoren in 2023. Dat percentage staat gelijk aan 35 miljoen vierkante meter kantoorruimte, zo becijferde het Kadaster.

Eind 2016 kondigde toenmalig minister Blok van Wonen dat een kantoor in 2023 minimaal het label C zal moeten hebben. Vastgoedmarkt vreest dat kantooreigenaren die tot 2022 wachten met de verduurzaming van hun kantoren, te maken zullen krijgen met een tekort aan personeel om maatregelen te treffen, zo schrijft de Volkskrant.

Zuid-Holland bungelt onderaan

In Zuid-Holland, de provincie met de meeste vierkante meters kantoor, is het aandeel van te verduurzamen kantoorruimte het grootst (7,2 miljoen vierkante meter), daarna volgen Noord-Brabant (5,9 miljoen vierkante meter) en Noord-Holland (5,8 miljoen vierkante meter)

Werk aan de winkel in Eindhoven

Eindhoven is stedelijk recordhouder met nog te verduurzamen kantoorruimte. In de stad die economisch sterk groeit voldoet 50,5 procent van de kantoren (850 duizend vierkante meter) nog niet aan de vereisten voor label C. Wat betreft de provincies is Friesland koploper met 53 procent van de kantoren die nog onvoldoende energiezuinig is.

Kans voor installatiebedrijven

Op de website van RVO.nl staat veel informatie over hoe gebouweigenaren hun gebouw naar het gewenste label kunnen krijgen. De wettelijke eis is ook zeker een kans voor installatiebedrijven en bouwbedrijven om hun klant aan de hand te nemen om de benodigde maatregelen te treffen zodat hun kantoor in 2023 aan de wettelijke eis kan voldoen.