Omslag_EW05 600
24 juni 2020

Heliatek is groenste doener met organisch zonnefolie

The Green Quest 2020

heliatek.JPG

Heliatek is winnaar geworden van The Green Quest 2020 van BNR met een organisch zonnefolie waarmee de investering in zonne-energie zich al laat terugverdienen binnen een jaar in plaats van in 7 jaar. De organische folie wordt deze zomer na 14 jaar ontwikkelen groots opgeschaald. De publieksprijs ging naar de radiator ventilator van SpeedComfort. En de ENGIE Prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar.

The Green Quest is een initiatief van Business News Radio (BNR). Presentator Harm Edens legde tijdens de virtuele award show op 22 juni uit dat BNR Radio op zoek was naar de ‘groenste doeners van Nederland. Afgelopen seizoen meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een jury onder leiding van Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live mochten toelichten.

Game changer

Uit de veertig geselecteerde bedrijven koos de jury Heliatek als winnaar. Het juryrapport beschrijft de ontwikkelaar van zonnefolie als een game changer. Waarbij het hele plaatje, van productie tot aan het einde van de levenscyclus klopt. ‘Het is een slechts 1 mm dunne folie van organische grondstoffen en dat is vanuit milieuoogpunt super’, beschreef Cramer. ‘We hebben gekeken naar hoeveel CO2 het kost om een zonnepaneel te maken. En de zonnefolie blijkt veel sneller terug te verdienen door de zonne-energie die je opwekt dan bij reguliere zonnepanelen. Dat gebeurt al in 8 maanden. Met zonnepanelen duurt dat 10 keer langer.’
Guido van Tartwijk, CEO van Heliatek noemde Nederland op dit moment ‘nog een lastige markt’, maar ziet de prijs als een belangrijke ondersteuning. ‘We zijn bijna klaar om de productie te starten. In september opent een productielijn in Dresden. We zijn al met twee projecten bezig in de Rotterdamse haven, en ik wil daar volgend jaar wel staan met mijn spullen.’ Zie website van Heliatek voor meer informatie. Of kijk hier voor een filmpje over het product.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar SpeedComfort dat 404 van de in totaal 3346 stemmen kreeg. Sponsor van het programma Engie selecteerde Triple Solar als de winnaar van de ENGIE prijs, de prijs voor de beste technologische innovatie. Het product voegt volgens Peter Smeets, CEO van Engie op ‘geniale wijze twee bestaande technieken samen tot een innovatief product.’

foto 10-Speedcomfort20180801_sc_basic_met_hand_nieuwSpeedcomfort won de publieksprijs

www.speedcomfort.nl

triple solar.JPGTriple Solar won de ENGIE prijs

website Triple Solar