24 september 2019
Hiberband overziet de hele wereld
Kabinet benoemt drie bedrijven tot Nationale Iconen
Het Amsterdamse bedrijf Hiber is een van de drie uitverkorenen die door het Kabinet is benoemd tot Nationaal Icoon. Dat maakte staatssecretaris Mona Keizer van EZK gisteren bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Inreda Diabetic (kunstalvleesklier) en PET Upcycling (recycling plastic) waren de andere Nationale Iconen.
Het kabinet geeft de Nationale Iconen een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.
Hiber
Hiber is een Amsterdams bedrijf met 35 gedreven technologische pioniers. In 2018 lanceerde het bedrijf twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Een ‘communicatie-node’ maakt automatisch verbinding met de laagvliegende satellieten van Hiber die in de slaapstand staan totdat de satelliet voorbij vliegt. Via een gelicenseerde frequentie zendt hij op dat moment kort de data uit en gaat weer in de slaapmodus. Dit Low Power Global Area Network is vooral geschikt voor korte, niet spoedeisende berichten.
Werelddekking
Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereikt Hiberband de rest van de wereld momenteel eens per dag. Door de werelddekking van 100 procent en de laagdrempelige en betaalbare insteek zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk.
Toepassingen
Voorbeelden zijn het uitlezen van een grondwatersensor, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Een klant van Hiber is bijvoorbeeld een leverancier van zaden, die bij het product een IoT-app levert. Boeren in Afrika kunnen daarmee hun oogst met 200 procent vergroten. Ook in de logistieke markt liggen volop kansen voor het bedrijf. Zo kunnen bedrijven die met hun fysieke spullen waar ook ter wereld (denk aan vrachtauto’s, treinwagons, gastanks, graansilo’s) willen communiceren, bijvoorbeeld te checken of er voldoende voorraad is en of er onderhoud nodig is.
Duurzaam
Het platform is duurzaam en verbruikt maar weinig energie. Applicaties en sensoren zijn voor vijf tot tien jaar autonoom in het veld te zetten, zonder de batterijen te vervangen. Abonnementen zijn betaalbaar, waardoor het netwerk kansen biedt in gebieden met relatief lage inkomens. En over enige tijd zal Hiber ook vaker sensoren en applicaties uitlezen met hun satellietnetwerk, van eens per dag naar eens per uur.
Nationale Iconen
De jury die de Nationale Iconen aan het kabinet heeft voorgedragen, stond onder leiding van voorzitter Hans Wijers en bestaat verder Aukje Kuijpers, Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman en Wim van Saarloos. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon.
www.nationaleiconen.nl