Omslag_EW05 600
8 april 2021

Hoe regel ik de ontwerpvolumestromen dynamisch in?

Herziening ISSO-publicatie 65

ISSO publicatie-65 afbeelding-web

ISSO heeft onlangs een herziening gepubliceerd van de bestaande Publicatie 65 ‘Inregelen van ontwerpvolumestromen in warmwaterinstallaties’. Aan de publicatie is kennis toegevoegd over het dynamisch inregelen van de ontwerpvolumestromen. Deze kennis is bedoeld voor bedrijven en installatieontwerpers om hun kwaliteitssysteem aan te vullen.

De inregelmethoden die ISSO 65 beschrijft, zijn een uitwerking van de in NEN-EN 14336 genoemde methoden. De publicatie geeft methoden voor het inregelen van de ontwerpvolumestromen in klimaatinstallaties voor verwarmen en/of koelen. Daarin zijn onder meer de benodigde eisen, documenten en verantwoordelijkheden vastgesteld. Het gaat daarbij specifiek om klimaatinstallaties van utiliteitsgebouwen en woongebouwen met een collectieve klimaatinstallatie.

Dynamisch inregelen

In de herziene publicatie is extra informatie toegevoegd over het dynamisch inregelen van de volumestromen. Inregeling van de volumestromen is noodzakelijk om een klimaatinstallatie in vollast en deellastsituaties te laten functioneren volgens het ontwerp. De inregelmethoden beschreven in deze publicatie kunnen worden toegepast bij:

  • Nieuwbouwinstallaties;
  • Installaties die niet of onvoldoende zijn ingeregeld;
  • Renovatieprojecten;
  • Vervangen van bijvoorbeeld ketel en afstemmen vermogensvraag en vermogenslevering.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Wij Techniek, Techniek Nederland, Caleffi, IMI Hydronics en Danfoss. ISSO 65 kost € 109,- (excl. BTW) en kan worden besteld in de kennisbank van ISSO