Omslag EW09 600
16 juni 2020

Hoe voorkom je oververhitting van een woning?

koudeterugwinning-web

Met de steeds warmere zomers is het tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. Steeds vaker zal de installateur om hulp gevraagd worden bij het leefbaar houden van de woon- en slaapruimten in die bijna-tropische zomermaanden. In het whitepaper “Warmere zomers bedreigen gezond binnenklimaat” geeft ventilatiespecialist Zehnder tips hoe zij hun klanten kunnen helpen aan goede oplossingen.

Makkelijke oplossingen zijn er niet om de warmte te bestrijden, zo geeft Zehnder aan in het Whitepaper. De vraag naar koeling, en dan vooral airconditioning, veroorzaakt een fors grotere vraag naar elektriciteit, wat het broeikaseffect nog verder versterkt. Oververhitting vraagt om meer fundamentele, klimaatneutrale oplossingen.

Installateur aan zet.

In het ideale geval is er al tijdens het ontwerp en bij de realisatie van de woning nagedacht over het beperken van oververhitting. Zo niet, dan zullen bewoners en/of eigenaren, architecten, aannemers en woningcorporaties volgens Zehnder aankloppen bij de installateur voor oplossingen. Er zijn drie, veel toegepaste oplossingsrichtingen te bedenken.

Raam open

De eenvoudigste oplossing is het openzetten van ramen. Maar die oplossing werkt alleen als er ook luchtstroming is die de lucht binnenshuis ververst en als die verse buitenlucht daadwerkelijk koeler is dan de binnenlucht.

Airco’s

Het plaatsen van airco-units kan helpen, maar veroorzaakt weer nieuwe nadelen. Ze zijn energieverslindend en stoten extra CO2-uit. Bovendien circuleren deze units slechts de warme binnenlucht in plaats van deze te verversen.

Balansventilatie

Een betere oplossing volgens de fabrikant is een balansventilatiesysteem. Dat voert verse lucht van buiten aan, filtert deze en brengt deze op temperatuur en vochtigheid in de woning. Het systeem bestaat uit twee ventilatoren, een aantal luchtkanalen en een warmtewisselaar die in het koude seizoen warmte afgeeft aan de ingaande luchtstroom.

Koude terugwineenheid

In een warme zomer werkt de warmtewisselaar andersom: de relatieve koelte uit de binnenlucht wordt overgebracht op de warmere, binnengehaalde buitenlucht. Zo houdt de woning dus de koelere binnentemperatuur langer vast. Daarmee is het systeem een koude terugwin-eenheid geworden.

Het white paper “Warmere zomers bedreigen gezond binnenklimaat” is verkrijgbaar via www.zehnder.nl/oververhitting