EW06 Omslag 600
26 juni 2020

HSF onderwerpt waterstofleidingen aan duurtest

Praktijktest met waterstof cv-systemen

waterstof-beter

HSF neemt deel aan een praktijktest van waterstoftechnologie voor woningen. De drie maanden durende test vindt plaats in een proefopstelling van EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. De uitkomsten worden primair benut voor de eerste waterstofwoonwijk van 100 woningen, Nijstad-Oost in Hoogeveen, waarvan de bouw al in 2021 moet starten.

‘Wij zijn blij dat we in dit testproject kunnen participeren’, zegt Alexander Barendregt, Project Manager bij HSF. ‘Het is een volgende stap in de transitie naar een aardgasloze energievoorziening.’ Vorig jaar ontving de producent van leidingsystemen de KIWA prestatieverklaring voor vijf gasnetproducten overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 voor waterstof. De komende maanden gaat HSF functioneel testen of deze producten als compleet leidingsysteem veilig werken. In de proeftuin worden drie waterstof cv-ketels getest met waterstofleidingsystemen van HSF.

Interne én externe leidingen

HSF levert de externe leidingen en zusterbedrijf VSH de interne leidingen voor de duurtest. Beide bedrijven zijn onderdeel van Aalberts. De test vindt plaats in drie containers met cv-ketels die vanuit externe tanks van waterstof worden voorzien. De cv-installaties hebben een zelfde leidinglengte, maar een verschillende binneninstallatie, om zo variabel mogelijk testdata te kunnen vergaren. Ze zullen drie maanden met intermitterende cycli draaien.

Aardgasvervanger

Barendregt: ‘Wij testen het waterstoftransport vooral op veiligheid en letten op zaken die eventueel optreden, zoals drukverlies, lekkages en geluidsoverlast. Met de juiste producten en een veilig transport van waterstof willen wij helpen deze innovatieve technologie verder te ontwikkelen en uiteindelijk voor elk huishouden beschikbaar te maken als betrouwbare vervanger voor aardgas.’

waterstof.JPGKlik op de afbeelding voor een video-impressie van de proefopstelling.