Omslag_EW05 600
1 november 2019

Hybride oplossing voor verduurzaming woningen Alliantie

Itho-kleinWilliam Vlug van Nijhuis Renovatie (rechts) schudt de hand van Niek de Jong (Itho Daalderop)

Nijhuis Renovatie gaat de HP-M 25 i, de hybride lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop, toepassen bij de verduurzaming van woningen van De Alliantie.

De HP-M 25 i heeft geen buitendeel en is daarom zeer geschikt voor compacte laagbouw. Door het gebruik van zowel de ventilatieretourlucht als de buitenlucht werkt de warmtepomp met een hoog rendement. Overventilatie (en daarmee tochtklachten) wordt voorkomen omdat de hybride warmtepomp de ventilatieretourlucht bij de aangevoerde buitenlucht mengt en er dus niet van afhankelijk is. Op deze manier wordt een forse gasreductie met een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd.

Compacte laagbouw

Itho Daalderop heeft de warmtepomp speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt die veel compacte laagbouwwoningen uit de jaren ’50-‘70 kent. De warmtepomp werkt samen met elk merk en type cv-ketel. Het overgrote deel van het jaar zal de warmtepomp de woning verwarmen. Tijdens de koudste dagen zal de cv-ketel door de warmtepomp automatisch bijgeschakeld worden, waardoor een goed verwarmde woning altijd gegarandeerd is.

Geen buitendeel

De binnenunit staat onder het zolderdak, direct naast de bestaande cv-ketel. De warmtepomp heeft geen buitendeel. Dat is een groot voordeel nu de discussie over hinderlijk geluid steeds meer een rem lijkt te zijn op het overstappen op een warmtepomp. De warmtepomp is daardoor uiteraard ook geschikt voor woningen waarbij een separaat buitendeel überhaupt niet mogelijk of gewenst is, bijvoorbeeld bij monumentale panden. Verder heeft de HP-M 25 i als voordeel dat er geen koeltechnische handelingen verricht hoeven te worden, eenvoudig installeren dus.

ISDE-subsidie

Mede door de ISDE-subsidie van € 1.500,- kan deze warmtepomp voor een geringe meer-investering geplaatst worden en is hiermee ideaal toepasbaar in woningen waar nog een goede cv-ketel aanwezig is.