Omslag_EW05 600
24 juli 2020

Installatiemarkt krimpt in 2021 met 5 procent

ec vooruitzichten-klein

Techniek Nederland publiceerde onlangs het rapport ‘Economische vooruitzichten 2021’. De onderzoekers voorzien nog een flinke dip voor de utiliteitsmarkt van 7 procent en een lichte daling van 2 procent voor de woningmarkt. Door een lichte stijging in de infrastructuur is de gemiddelde krimp 5 procent voor de totale bouwgerelateerde installatiemarkt.

Voor de verschillende disciplines (elektro-klimaat-sanitair) zien de onderzoekers lichte verschillen, maar de prognoses ontlopen elkaar niet veel. De bouwgerelateerde installatiemarkt zal in 2021 ruim 14,1 miljard euro bedragen. In 2023 verwachten zij dat de bouwgerelateerde installatiemarkt weer is gegroeid tot boven het niveau van 2019.

Utiliteitsbouw

Voor de utiliteitsbouw in het algemeen verwachten de onderzoekers zowel voor de private als de publieke sector een krimp van circa 7 à 8 procent in 2021. In de daaropvolgende jaren zullen deze markten zich wel herstellen, hetzij wel in verschillende snelheden. Desondanks is de onzekerheid groot, zowel de krimp als het herstel is sterk afhankelijk van de mate van de economische ontwikkeling.

Woningbouw

Voor de woningbouw zien we een vergelijkbaar scenario: een krimp in 2020 en 2021, maar daarna een sterke groei in 2022. Evenwel is dit herstel minder afhankelijk van de macro-economische omstandigheden. 

Het rapport ‘Economische vooruitzichten 2021 en verder’ is te downloaden van de site van Techniek Nederland, www.technieknederland.nl