Omslag_EW05 600
4 maart 2020

Itho Daalderop opent duurzaamste productielijn RVS vaten

Itho_Daalderop_lowres-6191-low

Trots was algemeen directeur Bas Korte van Itho Daalderop bij de inwerkingstelling van de duurzame productielijn van de gloednieuwe rvs-boilervaten in de fabriek in Tiel. ‘Daarmee houden we een stuk maakindustrie binnen de eigen landsgrenzen’, zo hield hij een groep van klanten en leveranciers uit binnen- en buitenland voor die voor het officiële moment naar de fabriek in Tiel waren afgereisd.

Trots was Korte vooral op zijn team van ontwikkelaars dat samen met machinebouwers in twee jaar tijd een compleet nieuwe duurzame productielijn ontwikkelde en uit de grond stampte. Een deel van de fabriekshal in Tiel ging daarvoor volledig op de schop om plaats te maken voor nieuwe dieptrekpersen voor de deksels, afsteekbanken, wasstraten, nieuwe walsen voor de productie van de rompen, hypermoderne lasmachines en reinigingsmachines.

Milieuvriendelijk

Bij de productie van RVS moet het materiaal na lassen gebeitst en daarna gepassiveerd worden. Traditioneel gebeurt dit door de vaten in een chemisch bad te dompelen. In de nieuwe Itho Daalderop productielijn worden deze processen echter volledig milieuvriendelijk gedaan door een proces met glasparels, perslucht en water. Het water wordt gereinigd en hergebruikt. Eventuele metaaldeeltjes worden er door middel van een magneet uitgehaald.

Duurzaam

Korte gaf aan dat de strategie om voor een productiefaciliteit in Nederland te kiezen zeker ook bijdraagt aan het duurzame karakter van de vaten. ‘Daarmee besparen we op CO2-uitstoot die transport van halffabricaten naar onze fabriek veroorzaakt. Het transport van de vlakke platen RVS is veel minder milieubelastend. Bovendien zijn onze verpakkingen geheel recyclebaar en zorgen zonnepanelen op het dak van de fabriek voor de elektra die nodig is bij het productieproces.’

RVS product belangrijk voor groeistrategie

Korte was ook duidelijk over de reden waarom de fabrikant, die al sinds 1920 bekendheid geniet om haar koperen vaten, zoveel inspanning steekt in de ontwikkeling van RVS vaten. ‘Warmtepompen zijn een productgroep met een enorme groei in de portefeuille bij Itho Daalderop. Bij all electric warmtepompsystemen zijn voorraadvaten een onmisbaar onderdeel. Wereldwijd groeit de behoefte aan RVS vaten daardoor sterk, maar de productiecapaciteit groeit nauwelijks. Eigen productie van RVS vaten is enerzijds onmisbaar om de groei te kunnen waarborgen. Anderzijds geeft een eigen productielijn vrijheid in productontwikkeling en kan het bedrijf daarmee beter inspelen op de marktvraag.

Capaciteit

De totale productiecapaciteit van de lijn is 75.000 vaten per jaar. Itho Daalderop gaat de vaten produceren in zeven maten (60, 80, 90, 120, 150, 200 en 270 ltr). In de loop van 2020 zal de RVS productielijn ook vaten gaan produceren die toegepast gaan worden in elektrische boilers. Klanten kunnen dan afhankelijk van de vraag van de eindgebruiker zowel koperen als RVS boilers aanbieden van het merk Itho Daalderop.