EW04 Omslag 600
2 oktober 2019

Katapult overbrugt gat tussen onderwijs en bedrijfsleven

Techniek Nederland blij met groeiende inzet voor scholing van vakmensen

katapult.JPG

Scholen in het mbo en hbo en bedrijven weten elkaar steeds vaker en beter te vinden in publiek-private samenwerking (pps) om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Dit blijkt uit een impactmeting van Katapult, een netwerk van samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, onderzoek en overheid.

Het aantal bedrijven dat intensief samenwerkt met het beroepsonderwijs in het mbo en hbo is in sinds 2016 gestegen met 58 procent van 6.000 naar 9.800. Zo’n 84.000 studenten profiteren van deze samenwerking. Ook de bij ondernemersorganisatie Techniek Nederland aangesloten bedrijven participeren in dit netwerk. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is verheugd dat het netwerk van Katapult zo’n sterke groei doormaakt. ‘De samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven is van groot belang om te zorgen dat er meer vakmensen met de juiste technische vaardigheden instromen in onze sector. Die hebben we heel hard nodig in verband met de energietransitie. Ik roep dan ook alle bedrijven in de installatiebranche, met name de mkb-bedrijven, op om ook deel te nemen aan dit netwerk.’

Maatschappelijke uitdagingen

Uit de impactmeting blijkt verder dat maar liefst 42% van de deelnemende scholen en bedrijven zich nadrukkelijk richt op de door het kabinet geformuleerde maatschappelijke uitdagingen – zoals energietransitie en veiligheid. Deelnemende bedrijven zien de samenwerking met het onderwijs als een essentiële manier om de fundamentele veranderingen die de energietransitie vraagt van de sector, vorm te geven in beroepen. Bedrijven voelen zich, meer dan voorheen, actief en intensief betrokken bij curriculumontwikkeling en onderwijsinnovatie.

Ook deelnemen?

De samenwerking tussen bedrijven en het onderwijs is de manier om te zorgen voor voldoende jongeren die kiezen voor een technische opleiding. Wilt u ook meedoen? Kijk voor meer informatie op www.wijzijnkatapult.nl of bekijk het filmpje.