EW04 Omslag 600
2 oktober 2019

Kennisniveau Elektrotechnische sector moet omhoog

ledrapport2

Nederland stapt over op ledverlichting en de vraag naar smart lighting en human centric lighting groeit enorm. Dat blijkt uit Nationaal LED + Elektro Trendrapport dat vandaag werd gepresenteerd tijdens de LED + Elektro Business Day in Driebergen. Een grote uitdaging bij het voldoen aan deze vraag is het kennisniveau van installateurs.

We publiceren het Trendrapport sinds 2014 en in die tijd hebben we de markt volwassen zien worden’, vertelde Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat het rapport opstelde in opdracht van de vakbeurs LED + Elektro.

‘Bedrijven hebben steeds positievere ervaringen met led en vooral problemen met kleurweergave zijn goeddeels opgelost. Tegelijkertijd zorgen zaken als dimmen, flicker of netvervuiling nog regelmatig voor problemen. Vaak zijn deze te ondervangen door betere communicatie tussen installateurs en fabrikanten. Maar dit vereist wel dat installateurs goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden.’

Het rapport

Het Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. Het merendeel van deze respondenten verwacht dat er de komende jaren meer vraag zal zijn naar smart lighting (lampen met eigen sensoren die zichzelf in of uit kunnen schakelen) en human centric lighting (lampen die inspelen op de behoeften van een specifieke gebruiker). Ook hierbij is het kennisniveau van installateurs een mogelijke remmende factor.

Lagere energiekosten/hogere productiviteit

Deze nieuwe technologieën kunnen zorgen volgens Heynen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit, maar de snelheid waarmee ze nu opkomen betekent tegelijkertijd dat de kennis van elektriciens snel veroudert. ‘Wij sporen vooral installatiebedrijven aan om de komende vijf jaar stevig te investeren in het kennisniveau van personeel.’ Techniek Nederland en Wij Techniek, twee partners van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport, lanceerden inmiddels een nieuwe cursus en erkenningsregeling Binnenverlichting. Een voorproefje hiervan zal op 13 + 14 november worden gepresenteerd op LED + Elektro, de grootste onafhankelijke vakbeurs voor licht- en elektrotechniek.

Het Trendrapport is gratis te downloaden vanaf de website van de vakbeurs Led + Elektro. Daar kunnen zij zich tevens gratis registreren voor een bezoek aan de vakbeurs.