Omslag_EW05 600
14 april 2020

Klimaattechnologieën in nieuwbouw ROVC tevens lesmateriaal

TechCenter-ROVC1

In het nieuwe TechCenter van ROVC in Rotterdam worden zeven klimaattechnologieën geïntegreerd. Onder andere een WKO-systeem, lucht-waterwarmtepomp en een VRF-systeem en de informatie uit deze systemen maken onderdeel uit van het praktijkgedeelte van de cursussen op het gebied van installatie.

De energietransitie heeft ervoor gezorgd dat er in de installatiebranche een grote behoefte is aan cursussen en opleidingen op het gebied van klimaattechnologieën. Deze staan centraal in de nieuwbouw van de partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland.

Dakroute

John Huizing, directeur bij ROVC: ‘We wilden een pand neerzetten waarin cursisten worden geïnspireerd en uitgedaagd op het gebied van techniek. Cursisten komen overal in het pand in aanraking met de technieken. Er is bijvoorbeeld een route over het dak waar het VRF-systeem staat en cursisten kunnen het WKO-systeem bewonderen. Met dit systeem slaan we, op honderden meter onder de grond, warmte en kou op.’

Koppeling BIM-data en GBS-systeem

Naast dat alle technieken in het pand zichtbaar zijn voor cursisten, vormt het pand ook input voor de cursussen van ROVC. BIM, het 3D Bouw Informatie Model, biedt virtueel inzicht in het gebouw met al haar techniek, tot in de fijnste details. Dit model heeft ROVC gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Zo wordt het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de energieprestatie of de luchtbehandeling van het pand virtueel na te bootsen, maar ook het werkelijke verbruik op dat specifieke moment te tonen. In de praktijklessen gaan technici hiermee aan de slag.