Omslag_EW05 600
27 februari 2020

KNX IP Secure erkend als onafhankelijke veiligheidsstandaard

2-afbeelding_knx_secure_nieuwe_iso_norm

KNX IP Secure is erkend als de internationale veiligheidsstandaard EN ISO 22510. Daarmee is deze standaard ’s werelds eerste genormeerde fabrikant- en applicatie-onafhankelijk beveiligingssysteem voor slimme woningen en gebouwen.

De nieuwe norm EN ISO 22510 die eind november 2019 is gepubliceerd, is speciaal ontwikkeld voor de toepassing op open datacommunicatie voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer via KNXnet/IP. De normering is belangrijk vanwege het groeiende bewustzijn voor de cyberbedreigingen waaraan slimme gebouwen worden blootgesteld en de daaruit voortvloeiende toename van beveiligingsvereisten voor gebouwautomatisering.

Maximale beveiliging

‘Met de continue vooruitgang in intelligente netwerken van gebouwen en infrastructuren, inclusief de populaire koppeling met HVAC en smart grids, krijgen KNX-projecten te maken met steeds meer datagestuurde gebruiksscenario’s. Die projecten zijn afhankelijk van zeer gevoelige gegevens en vereisen een buitengewoon hoog beveiligingsniveau. In dergelijke projecten starten we met KNX IP Secure, waarin we onze toch al zeer veilige standaard uitbreiden met extra beveiligingsmechanismen. Zo voldoen we met KNX aan de hoogste IT-beveiligingseisen’, aldus Franz Kammerl, president van de KNX Association.

Dubbele bescherming

KNX Secure bestaat uit twee mechanismen. KNX IP Secure beschermt de IP-communicatie tussen de KNX-installaties. Hiervoor breidt KNX IP Secure het IP-protocol zodanig uit dat alle overgedragen berichten en gegevens volledig worden gecodeerd. Tegelijkertijd beschermt KNX Data Secure de gebruikersgegevens, inclusief de gegevens die met de verschillende terminals worden uitgewisseld. Dit gebeurt op een doeltreffende wijze waardoor onbevoegde toegang en manipulatie door middel van codering en authenticatie onmogelijk wordt. Beide mechanismen kan de system integrator combineren en parallel gebruiken voor maximale beveiliging in slimme gebouwen.