Omslag_EW05 600
29 januari 2020

Krappe netcapaciteit brengt groei zonne-energie in gevaar

Solar Trendrapport 2020

solart trendrapport

In 2019 werden er maar liefst 8,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland, waardoor het totaal opgestelde vermogen met 53% steeg tot bijna 7 gigawatt, zo blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2020 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Om deze groei niet in gevaar te brengen, is een forse upgrade van het Nederlandse stroomnet echter noodzakelijk.

‘Nederland is bezig aan een serieuze inhaalrace op het gebied van duurzame energieproductie’,  aldus Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat vandaag het Nationaal Solar Trendrapport presenteert. ‘In vergelijking met de rest van Europa halen we nog steeds maar een klein deel van onze energie uit duurzame bronnen. We horen nu echter wel tot de wereldwijde top wat betreft het aantal zonnepanelen dat we jaarlijks installeren.’

8,1 miljoen panelen

Dankzij de 8,1 miljoen nieuwe panelen is de zon inmiddels goed voor ruim 5% van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. De overheid heeft al subsidies toegekend voor genoeg projecten om dit aandeel in de komende jaren te verdubbelen. Maar deze sterke groei zorgt wel voor capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet, zo waarschuwt het trendrapport.

Netcapaciteit

Vooral in de noordelijke provincies lopen de netbeheerders tegen hun grenzen aan. Hierdoor staat er nu voor 750 MWp aan projecten stil: net zo veel als nodig is om alle huishoudens in een stad als Breda van stroom te voorzien. Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is het dan ook van essentieel belang om de netcapaciteit tijdig te vergroten.

Nationaal Solar Trendrapport 2020

Het onderzoek voor het Nationaal Solar Trendrapport 2020 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in samenwerking met Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, en Solar Solutions International, de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa. Het volledige rapport is te downloaden op www.solarsolutions.nl/trendrapport. Daar is ook een gratis samenvatting te downloaden.