EW04 Omslag 600
19 juni 2020

Kritische kanttekeningen bij de wettelijke certificering voor cv-installateurs

co-certificering.JPG

Op 1 juli treedt de wet in werking waardoor alleen gecertificeerde bedrijven met vakbekwaam personeel nog aan cv-ketels, geisers en gashaarden mogen werken. Techniek Nederland (TN) maakt zich nog wel zorgen hoe de wet in de praktijk uit zal werken. In een brief aan minister Ollongren (BZK) maakte de brancheorganisatie haar bezwaren nogmaals kenbaar.

Techniek Nederland (TN) dat zich de afgelopen jaren sterk maakte voor de wettelijk regeling vindt het goed nieuws dat vanaf 1 juli vakmanschap en kwaliteit eindelijk in de wet zijn verankerd. Voor beunhazen is voortaan geen plaats meer. Bovendien is de regeling zo vormgegeven dat die haalbaar en betaalbaar is voor grote bedrijven, kleine bedrijven én zzp’ers.

Aandachtspuntjes

De brancheorganisatie maakt zich nog wel zorgen hoe de wet in de praktijk uit zal werken. In een brief aan minister Ollongren (BZK) op 18 juni maakte de brancheorganisatie haar bezwaren nogmaals kenbaar. Vooral de situatie dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geen rol ziet voor gemeenten bij de handhaving vindt de brancheorganisatie zorgelijk. Alleen als overtreders worden aangepakt kan de nieuwe wet succesvol zijn, vindt TN. Verder vindt de belangenbehartiger dat alléén gecertificeerde bedrijven een cv-ketel zouden mogen aanschaffen net zoals dat geldt voor koelunits met F-gassen.

Zonder certificaat bent u in overtreding

De nieuwe wet geldt vanaf 1 juli a.s. Pas op 1 januari 2022 zijn alle regels volledig van kracht. Als bedrijven na die datum zonder certificaat een cv-ketel, geiser of gashaard plaatsen of onderhouden, zijn zij in overtreding. De tijd tot 1 januari 2022 is nodig om monteurs voor te bereiden op de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Techniek Nederland ondersteunt installateurs u daarbij met veel praktische hulpmiddelen.