EW09 cover 600
27 maart 2018

Laakse tuinen (Amersfoort) wordt aardgasloze wijk

De_Laak_OBVImpressie van toekomstig straatbeeld Laakse Tuinen in Vathorst(Amersfoort)

De 965 woningen in de Laakse tuinen in de Amersfoortse wijk Vathorst zullen zonder gasaansluiting gebouwd worden. Volgens wethouder Hans Buijtelaar draagt dit besluit bij aan de doelstelling van Amersfoort om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn.

Om dit financieel mogelijk te maken, wordt vanuit Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) een bedrag van in totaal 4,5 miljoen vrijgemaakt. Giel van der Vlies, directeur van OBV, geeft aan dat voor de Laakse Tuinen gekeken wordt naar de aanleg van individuele Warmte-koude opslag (WKO) als toekomstbestendige optie, maar ook de mogelijkheid van een collectief warmtenet wordt nog onderzocht.

Planning

Het plandeel Laakse Tuinen omvat 35 hectare en wordt op dit moment in opdracht van OBV bouwrijp gemaakt. De grond van de eerste fase (ca. 450 woningen) wordt bouwrijp opgeleverd voor de bouwvak van 2019. Naar verwachting start de verkoop van de eerste 20 vrije kavels nog voor de zomervakantie 2018 en de eerste projectwoningen zullen eind van het jaar in verkoop gaan.