EW09 cover 600
24 januari 2018

Liander faseert toonfrequent signaal uit

Openbare verlichting - site

Liander gaat stoppen met het toonfrequent signaal op het net. De inmiddels verouderde techniek zal komende jaren worden uit gefaseerd met het eindpunt in 2020. Het bedrijf roept installateurs op om alert te zijn op grootverbruikers die het toonfrequent signaal in hun eigen installatie gebruiken en niet op de hoogte zijn van deze uitfasering.

Het toonfrequent signaal werd tot voor kort aangeboden binnen twee diensten. De eerste betreft de meters voor het kleinverbruik (hoog/laag tarief), waarvoor inmiddels al langer een oplossing bestaat in de vorm van 'slimme meters'. Tot aan het jaar 2020 zullen alle klanten van Liander een slimme meter aangeboden krijgen waarmee het toonfrequent signaal niet meer nodig is.

Daarnaast maken openbare verlichtingsaansluitingen gebruik van het toonfrequent signaal. Een behoefte die in de toekomst zal worden ingevuld met het systeem Flex-OVL waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen telecomnetwerk van Liander. Ook hier geldt dat openbare verlichting vanaf 2020 onafhankelijk zal functioneren van het toonfrequent signaal.

Grootverbruik

Joyce van den Hof, productmanager Klant&Markt bij Liander: 'De enige mogelijke gebruikersgroep waar wij als Liander geen inzicht in hebben, bestaat uit bedrijven die het signaal eventueel in hun eigen installatie gebruiken. Op basis van een onderzoek kunnen we de conclusie trekken dat het signaal hoegenaamd nergens meer wordt ingezet, maar 100 procent zekerheid hebben we hier dus niet.'

Het is daarom belangrijk dat installateurs op de hoogte zijn van de uitfasering die voor deze groep al in 2018 wordt afgerond. Van den Hof: 'Bedrijven die het signaal toch gebruiken en merken dat dit is weggevallen, zullen als eerste de installateur bellen. Daarbij is het goed om te weten dat het mogelijk is om het signaal tijdelijk voor een bepaald gebied weer beschikbaar te stellen tot een grootverbruiker een oplossing – bijvoorbeeld een extra schakelaar – heeft gerealiseerd.'