EW07 omslag 600
25 maart 2021

Lichtoplossing op maat voor Koninklijke Visio Breda

asset-12722390_Project_Visio_School (3)

Voor de Koninklijke Visio Onderwijs Breda zocht Bink Elektro uit Sprundel een speciale lichtoplossing op maat. Voor de kinderen die een meervoudige beperking hebben, is rekening gehouden met een specifieke wens waarbij de verblindingshoek een heel belangrijke rol speelt, evenals de gelijkmatigheid van het uitgestraalde licht.

Koninklijke Visio Onderwijs Breda is een school voor kinderen met een meervoudige beperking in de leeftijd van vier tot twintig jaar. Een verlichtingsproject met een speciaal applicatiegebied als dit, vraagt ook om speciale eisen. Het elektrotechnisch installatiebedrijf vond de geschikte oplossing bij Ledvance dat alle armaturen leverde die voldoen aan de strenge eisen van de opdrachtgever.

45 graden

Een van de eisen was dat de uitstraling van de verlichting onder een hoek van 45 graden niet meer dan 500 candela per vierkante meter mocht zijn. Daarnaast moest de UGR <16 zijn en de lichtkleur 3.000 K. In nauwe samenwerking met Ledvance zocht Bink Elektro naar een geschikte lichtoplossing gezocht voor het gehele gebouw.

Homogene lichtverdeling

Voor de verlichting van de leslokalen werd deze oplossing gevonden in de Ledvance Linear IndiviLED Direct DALI. De armaturen zijn gependeld geïnstalleerd en bieden een homogene lichtverdeling en een lage verblinding (UGR <16) dankzij de IndiviLED-optiek. Ze worden aangestuurd met Osram Dali MCU voor comfortabel en energie-efficiënt lichtmanagement. In vergelijking met de T8 lichtlijnen van de oude installatie wordt nu een flinke energiebesparing gerealiseerd.

Lijnarmatuur

Voor de gangen en de kleed- en doucheruimtes is de Linear Surface IP44 toegepast. Dit lijnarmatuur met weinig onderhoud en lage operationele kosten zorgt voor een heldere, directe verlichting en is een efficiënte vervanging voor traditionele T8- en T5-armaturen.

Energiebesparing

Met de nieuwe lichtoplossingen van Ledvance bespaart de school 60 % op de energierekening, terwijl het aantal lumen meer dan verdubbeld is ten opzichte van de oude verlichting’, aldus Bart Verkerke, technisch adviseur bij Bink Elektro uit Sprundel dat de lichtoplossing aanlegde.