EW11 cover 600
11 maart 2018

Loodgieter in het zonnetje op wereldloodgietersdag

De loodgieter is steeds vaker een meisje (foto Hans Hordijk)(foto: Bas Hordijk)

Na de aardbeving in Haïti in 2010 speelden loodgieters een belangrijke rol bij het opbouwproces door goede sanitaire voorzieningen aan te leggen voor de slachtoffers. Daarmee hebben ze veel ziektes voorkomen. Sinds die dag is 11 maart internationaal uitgeroepen tot Wereldloodgietersdag. Uneto-VNI maakt gebruik van dit moment om het tekort aan vakmensen én de carrièrekansen in de installatiebranche te benadrukken. Verheugend noemt de brancheorganisatie dat steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek.

Er zijn al zo’n 500 meisjes actief als loodgieter en dat aantal neemt snel toe. Onderzoek van Uneto-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor het loodgietersvak. Het beroep is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden.

Boeiend vak

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI vindt het helemaal niet gek dat meisjes loodgieter willen worden. ‘Het is een boeiend vak. De loodgieter is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De loodgieter bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek.’

Maatschappelijk belang

De maatschappelijke betekenis van het loodgietersvak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. ‘De loodgieter levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen.’ Loodgieters zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.  

Internet of Things

De rol van digitalisering wordt ook in het toilet en op de badkamer steeds groter. De loodgieter krijgt de komende jaren meer en meer te maken met het Internet of Things. Zo kan de badkamerspiegel communiceren met de smartphone en via gezichtsherkenning melden of je tanden goed zijn gepoetst. Verder kunnen toiletten bijvoorbeeld een zwangerschapstest uitvoeren en het cholesterolgehalte meten.