EW04 Omslag 600
26 maart 2020

Medewerkers hebben ook eigen verantwoordelijkheid

Frans Pijnenburg: 'Ik vind het net zo spannend als zij

frans pijnenburg

De Coronocrisis hakt er flink in, ook in de installatiesector. Er is veel onzekerheid. E&W belt met een ondernemer; Frans Pijnenburg van De Wit Elektrotechniek in Drunen, hoe het gaat?

Frans Pijnenburg heeft zeker zorgen, probeert alle 26 medewerkers aan het werk te houden, maar doet ook een beroep op het boerenverstand en de eigen verantwoordelijkheid van zijn medewerkers om de zaak zo veel mogelijk draaiende te houden. ‘Ik druk ze op het hart dat ik het net zo spannend vind als zij.’

Anderhalve meter afstand houden, hoe doen uw werknemers dat als ze in een kleine ruimte zitten, zoals het busje?

In eerste instantie adviseren wij monteurs met hun eigen auto naar de klus te rijden. Kan dat niet, dan adviseren wij onze monteurs met klem om zover mogelijk tegen de deur aan te gaan zitten en als ze met elkaar praten moeten ze dat doen door als het ware tegen het zijraam aan te praten in plaats van in iemands gezicht.

Zijn er al mensen naar huis gestuurd?

Nee, nog niet. Er zit wel één werknemer van ons met griep thuis. En vandaag heb ik één man naar huis gestuurd, omdat hij door de situatie rondom Corona volledig in de stress is geschoten, alleen al als hij eraan denkt.

Hoeveel mensen werken er nog op kantoor?

Vijf mensen van mij hebben een eigen kantoor waar ze verder niet in contact zijn met anderen. De medewerkers van de administratie en de receptie werken vanuit huis.

Hoeveel zijn er nog gewoon op klus?

Vijftien monteurs van ons zijn nog ‘gewoon’ aan het werk. Op dit moment heb ik nog maar twee mensen waarvoor ik geen werk heb. Op bouwprojecten loopt het nog wel aardig door. We worden daar goed voorgelicht over wat nog wel kan of mag en wat niet. Maar met name onze servicemensen lopen er tegenaan dat ze niet meer naar binnen mogen bij corporatiewoningen, gemeenten en scholen. Dat wordt de komende dagen penibeler.

Maken jullie gebruik van ‘regelingen’ voor ondernemers?

We hebben ons wel aangemeld voor werktijdverkorting, maar liepen er toen tegenaan dat er ineens iets veranderde. Het werd een Noodfonds Overbrugging Werkbehoud (NOW) waardoor ik weer opnieuw moest beginnen met het invullen van formulieren. Dat bezorgt me wel veel stress. 

Ben je tevreden over inspanningen Techniek Nederland?

De brancheorganisatie doet zijn best met de dagelijkse Corona-update en de FAQ op haar website, maar het blijft lastig waar je precies de juiste info kan vinden, bijvoorbeeld ten aanzien van werktijden. Maar ik geef ook toe dat ik héél erg druk ben met mijn medewerkers en dat het lastig is om even de rust te vinden om zaken goed op een rijtje te zetten.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik heb inmiddels denk ik wel tien medewerkers van me aan het bureau gehad of aan de telefoon. Iedereen maakt elkaar gek en er is veel negativiteit. Ik ben heel veel uren kwijt om hen voor te lichten en gerust te stellen. Ze denken dat ik op alles een antwoord heb en een oplossing. Ik druk ze op het hart dat ik net zo bezorgd ben als zij, en dat ik ze via de bedrijfsapp zo goed mogelijk op de hoogte houd over alle dingen die belangrijk zijn om hun werk veilig te kunnen doen. Maar ze moeten ook gewoon zelf hun boerenverstand gebruiken.

Ben je pessimistisch over de nabije toekomst?

Onze aarde is gewoon kwaad op ons. We barsten met z’n allen bijna uit elkaar van de stress. Ik zie deze crisis ook wel als een moment om alles even te resetten. Ik ben een optimist en hoop dat als we over een paar weken allemaal weer normaal in bedrijf zijn, we als mensen wat meer waardering voor elkaar krijgen, minder zeuren. Ik geloof daarin.