EW07 omslag 600
19 juli 2019

Meer risico op legionella na terugkeer van vakantie

Techniek Nederland waarschuwt vakantiegangers

Douche2

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Dat schrijft Techniek Nederland op haar website. De installateursvereniging heeft een aantal tips op een rij gezet om besmetting te voorkomen.

Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot.

Gezondheidsrisico

De legionellabacterie vormt een serieus gezondheidsrisico. De bacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid nog veel meer legionellabesmettingen voor.

Douche eerst laten stromen

Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland: 'Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.’

Water is als een pak melk

Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Van der Blom: 'Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk.'

Tuinslang

Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

Vakantiebestemming

Ook waarschuwt Van der Blom dat elk jaar tientallen een legionellabesmetting oplopen op vakantiebestemmingen. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. De eenvoudige tip om dit te voorkomen is ook daar uit voorzorg alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Erkend installatiebedrijf

De ondernemersorganisatie adviseert consumenten in ieder geval nooit zelf de drinkwaterinstallatie te gaan aanpassen, maar dat te laten doen door een erkend installatiebedrijf. Die kunnen door een vakkundige aanleg van de drinkwaterinstallatie voorkomen dat 'dode leidingen' aanwezig zijn en koud water wordt opgewarmd door naastgelegen warme leidingen (hotspots).