EW02 Cover 600
29 juni 2018

Megabatterij in Johan Cruijff ArenA in gebruik genomen

arena

In de Johan Cruijff ArenaA in Amsterdam is vandaag het grootste Europese energieopslagsysteem op basis van tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische auto’s in een openbaar gebouw in gebruik genomen. Wethouder Udo Kock verrichte de officiële openingsceremonie.

Het 3 megawatt opslagsysteem biedt een betrouwbaarder en efficiëntere energievoorziening voor het stadion, de bezoekers, omwonenden en voor het Nederlandse energienet. Door de combinatie van Eaton power conversion units en batterijen uit 148 Nissan LEAFs maakt het energieopslagsysteem niet alleen een duurzamer energiesysteem mogelijk, het creëert ook een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen.

Energieopslagsysteem

Dankzij het energieopslagsysteem zal het stadion zijn eigen duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en kan het de beschikbare opslagcapaciteit van de batterijen commercieel inzetten. Bovendien is het stadion verzekerd van een aanzienlijke hoeveelheid stroom, zelfs tijdens een stroomstoring.

Leverancier Eaton is trots op de batterij. ‘We hebben het energieopslagsysteem speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de Johan Cruijff ArenA. Dit omvatte het ontwerpen van de vermogenselektronica, de integratie van de batterijmodules van elektrische voertuigen en het inpassen van de innovatieve oplossing in de bestaande infrastructuur van het stadion’, aldus Frank Campbell, President, Corporate and Electrical EMEA bij Eaton.

Flexibele opslagcapaciteit

Het opslagsysteem heeft een totale capaciteit van 3 megawatt, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. Deze capaciteit betekent dat de energie die geproduceerd wordt door de 4.200 zonnepanelen op het dak van de ArenA, ook opgeslagen en optimaal benut kan worden. Het energieopslagsysteem zal back-upstroom leveren, het gebruik van dieselgeneratoren verminderen en het energienetwerk ontlasten door de pieken tijdens concerten af te vlakken.