Omslag_EW05 600
24 januari 2020

Milieu Centraal geeft online maatadvies over ketelvervanging

Zet 'maatadvies' voorlichtingsorganisatie om in offerte op maat.

14 iStock-163739409_Delft

Gisteren lanceerde voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een online maatadvies voor vervanging van hun huidige cv-ketel.  Techniek Nederland adviseert installateurs in te spelen op klanten die deze online test doen. ‘Ga in gesprek over wat je als installateur kunt doen om dit advies om te zetten in een verduurzaming van de installatie van uw klant.’

Wat doe ik als de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is? Zeker 600.000 mensen zullen in de komende 3 jaar voor die vraag komen te staan. Met de berichtgeving dat ‘Nederland van het gas afgaat’ is het volgens Milieu Centraal logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel. Een nieuwe hr-ketel op aardgas is niet meer vanzelfsprekend. Het antwoord op de vraag: ‘maar wat dan wel’ is voor iedere situatie anders. Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?

Cv-ketel

Is een huis bijvoorbeeld redelijk geïsoleerd, is de cv-ketel aan vervanging toe en heeft de gemeente nog geen warmteplan? Milieu Centraal adviseert in dat geval om de nieuwe cv-ketel te combineren met een hybride warmtepomp. De kans is namelijk groot dat er geen warmtenet in de wijk komt voor 2030. Tegen de tijd dat er een warmtenet komt, heeft een huiseigenaar al veel jaren kunnen besparen op gasverbruik en CO2-uitstoot. In de periode tot 2030 kunnen zij elke verbouwing aangrijpen om de isolatie te verbeteren.

Isolatie

Consumenten die wonen in een slecht geïsoleerde woning krijgen juist het advies om zo lang mogelijk door te gaan met de bestaande ketel en deze te repareren indien nodig. Die woningen zijn gewoon nog niet geschikt voor een warmtepomp. Het is voor hen verstandiger om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van de isolatie.

Warmtenet

Voor mensen die weten dat er op korte termijn een warmtenet komt in hun wijk, kan het de beste oplossing zijn om tijdelijk een cv-ketel te huren en niet meer te investeren in een nieuwe ketel.

Warmtepomp

Een zeer goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Staat de woning in het buitengebied, dan komt daar vrijwel zeker geen warmtenet, en is het advies om een volledige warmtepomp te overwegen.