EW04 Omslag 600
4 oktober 2018

Mitros wil 126 sociale huurwoningen in Lunetten hybride maken

Modelwoning Jura 40

Mitros wil 126 sociale huurwoningen in Lunetten hybride maken. Huurders die op dit moment in een woning met cv-ketel en mechanisch ventilatiesysteem wonen, kunnen kiezen voor een pakket met acht zonnepanelen, warmtepomp én slimme thermostaat.

De huidige cv-ketel blijft in de woning aanwezig maar een deel van het ventilatiesysteem wordt vervangen door een ventilatie-warmtepomp, zodat de gasketel niet of minder hard hoeft te werken om de woning te verwarmen.

Enthousiast

Alle huurders hebben recent een persoonlijk aanbod gekregen, dat tijdens een bewonersavond op dinsdag 25 september nader werd toegelicht. De aanwezige huurders waren positief verrast door de relatief stille warmtepomp en het feit dat ze met deze warmtepomp tot de helft op hun gasverbruik voor verwarming kunnen besparen. Alle stroom die de ventilatie-warmtepomp nodig heeft, wordt door een deel van de zonnepanelen opgewekt. Dankzij de slimme thermostaat, die precies weet hoe hij de warmtepomp en cv-ketel moet aansturen om het beste rendement te behalen, hebben de huurders bovendien direct inzicht in het verbruik en hun opbrengsten.

Modelwoning

Als de huurders instemmen met het aanbod, dan wordt hun woning in de eerste helft van 2019 aangepakt. Om bewoners te stimulkeren gebruik te maken van het aanbod is een modelwoning ingericht, waar een woonconsulent van Mitros aanwezig is. Zij kan geïnteresseerde bewoners de komende maand de zonnepanelen, warmtepomp en slimme thermostaat laten zien, en al hun vragen beantwoorden.

Bij akkoord van de huurder, worden zowel de zonnepanelen, warmtepomp als slimme thermostaat kosteloos geïnstalleerd. Huurders betalen daarna maandelijks € 2,- per zonnepaneel aan Mitros via de servicekosten en kunnen zelf online zien hoeveel stroom hun installatie opwekt. Elk zonnepaneel levert naar verwachting ongeveer € 4,- per maand aan elektriciteit op. Met de warmtepomp kan tot de helft op het gasverbruik voor verwarming bespaard worden.