EW02 cover 600
16 juli 2019

Multisensor-module meet binnenklimaat en stuurt gebouw

IoT-oplossing Evalan voor beter binnenklimaat

bam-evalan

BAM komt met een innovatie van formaat op de markt: het Modular Room Interaction System (MORIS). Het bouwbedrijf vroeg Evalan, ontwikkelaar van IoT-oplossingen, om een Multisensor module te ontwikkelen voor deze innovatieve oplossing. De module meet het binnenklimaat en stuurt verschillende functies van het gebouw aan.

De IoT-oplossing van Evalan wordt onderdeel van MORIS, de gespecialiseerde unit binnen BAM die als doel heeft de industrialisering binnen de bouwsector een boost te geven en bij te dragen aan duurzaamheid en gezondheid.

Meten omgevingsparameters

De module van Evalan meet omgevingsparameters zoals temperatuur, VOC (vluchtige organische gassen), CO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen. Dit wordt gecommuniceerd naar het gebouwbeheersysteem, waarmee onder andere de ventilatie en verwarming kunnen worden geregeld.

Lichtintensiteit

Daarnaast wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast, wat energiewinst oplevert. Dit zorgt voor een duurzamer gebouw en lagere kosten voor de beheerder. Verder verstuurt de module de waardes via bluetooth naar de gebruikers die via hun mobiel bijvoorbeeld de temperatuur of verlichting in een bepaalde ruimte kunnen instellen.

Inbedrijfstellingtool

Om ervoor te zorgen dat BAM bij de oplevering niet elke sensor langs hoeft om te controleren of deze werkt, zal Evalan een inbedrijfstellingstool ontwikkelen die nauw samenwerkt met het Building Information Modelling (BIM) model. Henk Schwietert van Evalan vertrouwt erop dat de BAM Multisensor module waarvoor zijn bedrijf de multisensor module ontwikkelt het binnenklimaat van gebouwen helpt te verbeteren en zo bij te dragen aan duurzaamheid, comfort, gezondheid en esthetiek. In oktober levert het bedrijf de eerste tien modules op.