Omslag_EW05 600
15 december 2020

Nederland op slot; installatiebranche werkt door

doorwerken.JPG

Mark Rutte heeft gesproken; Nederland gaat tot en met 19 januari in lockdown om het coronavirus onder controle te krijgen. Minister Ollongren van BZK heeft goed nieuws: als medewerkers van installatiebedrijven zich houden aan het protocol 'Samen Veilig Doorwerken', kunnen zij hun werkzaamheden voortzetten.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is blij met die toestemming. Op de website van de brancheorganisatie wijst hij iedereen die werkzaam is in de installatiesector nog eens op hun verantwoordelijkheid: ‘Samen met onze medewerkers en partners in de bouwkolom kunnen we voorkomen dat het virus zich verspreidt. Als we ons strikt houden aan het protocol blijft de branche aan het werk.’

Cruciaal beroep

Het kabinet heeft besloten dat vanaf woensdag scholen en kinderdagverblijven voor een periode van vijf weken dichtgaan. Dat kan cv-monteurs, servicemonteurs en monteurs in beveiliging, ICT en telecom in de problemen brengen. Zij behoren volgens het kabinet weliswaar tot een beroepsgroep die vitale processen ondersteunt, maar kunnen pas een beroep doen op kinderopvang als ook de andere ouder een cruciaal beroep uitoefent. Techniek Nederland pleit er bij het ministerie van Economische Zaken voor dat ook installateurs en technisch dienstverleners zonder partner in een cruciaal beroep recht hebben op kinderopvang.

Veilig doorwerken

De basisregels

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen;
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
  • Was je handen regelmatig;
  • Nies en hoest in je elleboog;
  • Gebruik een mondkapje bij contactmomenten;
  • Houd 1,5 meter afstand.

De anderhalve-meterregel is de meest effectieve regel om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Houd bij het werk dus altijd 1,5 meter afstand en plan het werk op tijdstippen dat er zo min mogelijk mensen aanwezig zijn.

Mondkapje of face shield

Een mondkapje of face shield is verplicht bij:

  • Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen;
  • Verplaatsingen in publieke binnenruimten;
  • Werkzaamheden in publieke binnenruimten waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden.

Uiteraard gelden in de bovengenoemde situaties óók nog steeds de basisregels.

Werken bij mensen thuis

Werk je bij particulieren thuis, dan gebruik je een mondkapje of face shield tijdens het eerste persoonlijke contact met de klant, beheerder of bewoner. Tijdens dat eerste gesprek maak je afspraken met de klant om veilig te kunnen werken. Die afspraken kunnen onder meer gaan over momenten en situaties waarin het veilig is om zónder mondkapje of face shield te werken. Soms zullen bewoners erop aandringen dat je een mondkapje of face shield draagt. Uiteraard voldoe je aan zo’n verzoek, maar daarnaast moeten jij, je medewerkers én de bewoners zich óók houden aan de basisregels uit het protocol.

(bron: Techniek Nederland)

Download hier de nieuwste versie van het protocol 'Samen Veilig Doorwerken'